Hoekhuis Koning van Schotland

Beschrijving

Hoekhuis met barokke halsgevel, twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (mechanische pannen), opgetrokken in 1680 (zie A. Reydams) en aangepast in de 19de-20ste eeuw.

Zandstenen voorgevelparement met verwerking van arduin voor omlijstingen en decoratieve gevelelementen. Overkragende bovenverdieping op zwaar geprofileerde korfbogen met overspannen druiplijst en versierde sluitsteen, rustend op geprofileerde consoles met drup; boogvelden opgevuld met rijkelijk gesculpteerde cartouches. Bovenverdieping met arduinen parement en volgens een bouwaanvraag in 1837 aangepaste vensters.

Gerestaureerde tweeledige in- en uitgezwenkte geveltop, gescheiden door een waterlijst; centraal rondboogvenster in geringde omlijsting met druiplijst tussen flankerende rechthoekige zijvensters; ellipsvormig oculus in de tweede geleding. Topaflijning door middel van voluten eindigend op klauwstukken, bekronend pseudo-fronton en sierbollen. Gewijzigde begane grond. Geknikte gecementeerde zijgevel in de Standonckstraat met aangepaste muuropeningen; schouderboogvormig bovenvenster in behouden omlijsting met oren en neuten, fraaie uitgewerkte borstwering en een rechthoekig bovenlicht onder een gestrekte druiplijst.

Interieur. Bewaarde moer- en kinderbalken met sloffen. Restauratie aan de gang (1982).

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 673.