erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Lutgardis

bouwkundig element
ID
37158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37158

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk van de in 1946 gestichte Sint-Lutgardisparochie. Driebeukige kerk met een schip van negen traveeën, een narthex en een vrijwel vrijstaande noordelijke toren, gebouwd in 1949 (gevelsteen) naar ontwerp van J. Ritzen en opgevat als een vroeg-christelijke basilica. Mergelsteen op een plint van hardsteen (rustica). Zadeldaken (leien); tentdak voor de toren. Rondboogvormige bovenlichten; de narthex is voorzien van een drieledige rondboogarcade. In het fronton boven het portaal, voorstelling van de Kruisomhelzing door Sint-Lutgardis, een mergelstenen reliëf van J. Van Esbroeck.

Inwendig zijn de beuken van elkaar gescheiden door rondbogen op zuilen. Houten zolderingen.

Mobilair: Beeld van Sint-Jozef met Kind, hout, door J. Van Esbroeck (circa 1956); beeld van Sint-Lutgardis, hout, door J. Van Esbroeck (circa 1955). Altaren met reliëfs van J. Van Esbroeck (1954). Vijftigtal moderne glasramen, onder meer van R. Daniëls, J. Geraerts, J. Hendrickx, M. Martens, H. Van De Perre, R. Verelst, J. Wouters en E. Yoors.

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-Sint-Truiden, 1976, p. 69-70.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Lutgardis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37158 (Geraadpleegd op 15-06-2021)