Brouwerij-distilleerderij Rigaux

Beschrijving

Voormalige brouwerij-distilleerderij Rigaux opgericht in 1789. In zijn huidige toestand omvat het complex aan de ene zijde van de straat vervallen industriegebouwen, een resterende romp van een windmolen, en een ruim landhuis met tuin; aan de overkant een U-vormige aanhorigheid.

Het landhuis, waarbij een mooie tuin hoort, aan de straatzijde afgesloten door een hoge muur en gesmeed ijzeren hek, werd in 1927 vergroot en verfraaid doch gaat terug op een behouden kern uit de 18de eeuw, namelijk de constructie (nok loodrecht op straat) met twee verdiepingen en vijf traveeën plus een poortdoorgang. De deur behield haar oorspronkelijk houtwerk met bouwjaar 1789 onder een brouwersmotief in de deurwaaier.

De gevels kregen een cementering van schijnbaksteen en een cementen plint; de omlijstingen werden gedecoreerd en de dakvorm aangepast.

Ook de haakse vleugel en de in 1902 afgebrande windmolen met kern uit het eerste kwart van de 18de eeuw werden in dezelfde geest aangepast.

Aan de overkant, de U-vormige aanhorigheid uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een met een bakstenen muur afgesloten binnenruimte.

De rechtervleugel, afgewerkt met zijpuntgevels voorzien van aandak, is door verankeringen in de top gedateerd 1834.

De linkervleugel, afgewerkt met een fries van rechte en overhoekse muizentand en voorzien van houten dakkapellen, is in een ruitsteen boven een gedichte deur gedateerd "MRS/ RIGAUX Frères/ 1878"

Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne