Hof te Schiebeek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Schiebeek

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hof te Schiebeek

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hof te Schiebeek met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof te Schiebeek

Beschrijving

Zogenaamd Hof te Schiebeek, toponiem duidend op de grens Herne-Vollezele en Herne-Tollembeek; eertijds afhangend van het plaatselijk kartuizersklooster, eerste vermelding in 1350. In zijn huidige vorm, een gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Ten oosten, poortgebouw met zandstenen rondbooginrijpoort en duifhuis, gedateerd 1785 door jaarankers. Linkerbijgebouw met muizentand, gedateerd 1822 door verankering. Ten noorden het boerenhuis van vijf traveeën met anderhalve verdieping en twee van twee verdiepingen voorzien van rechthoekige muuropeningen, een laadvenster en een klokkenruiter op het pannen zadeldak.

Koestal met muizentandfries en troggewelven en een tweede inrit opgenomen in de vleugel. Tegenover het poortgebouw de langsschuur, waarvan de oudere kern aangegeven wordt door de sterk uitspringende bakstenen plint en door een zandstenen steekboogdeurtje met een naar Henegouwse wijze alternerende bak- en zandstenen latei. Op een gevelsteen met ploeg en eg staat 17 BIW 92. Buiten de binnenplaats, een tweede oudere schuur in stijl- en regelwerk met baksteenvulling en wolfsdak. Vroegere brouwerij met ingemetselde steen van 1652. Links van de tweede inrit, twee arduinen hekpijlers met vaasbekroning, daterend uit de 18de eeuw. Een deel der weilanden aan de straatkant is afgezet met hagen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

Achter de hoeve aan de overzijde van de Schiebeek bevindt zich een watermolen, naar verluidt eertijds eveneens afhankelijk van het kartuizerklooster. Ten oosten van de steenweg naar Ninove bevindt zich een bos, behorend tot het natuurgebied van de Schiebeek. Dit bos ligt op de plaats waar op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) een reeks vijvers (Grote, Nieuwe en Kwade vijver) lagen (circa 1980 stortplaats voor vuilnis) waar de kartuizers hun karpers kweekten. Een deel van de weilanden rond de hoeve aan de straatkant is afgezet met hagen.