Traditionele stadswoningen

Beschrijving

Geheel van twee traditionele breedhuizen met twee bouwlagen en respectievelijk drie en twee traveeën, mogelijk als één ruim pand gebouwd. De verankerde lijstgevels, opgetrokken in bak- en zandsteenstijl, met zandstenen plint - afgeschuind bij nummer 5 -, doorlopende speklagen en steigergaten, hoekketting in nummer 7, hebben nog bewaarde voormalige kruiskozijnen in omlijsting met negblokken.

Nummer 5, gedeeltelijk onderkelderd, werd volgens een bouwvergunning van 1899 vrij ingrijpend aangepast naar ontwerp van architect V. Vingeroedt, door inbreng van drielichtvensters en toevoeging van een getrapt dakvenster in de linkse gevelpartij, door wijziging van de enkelhuis- in dubbelhuisopstand (recent omgevormd met een bijkomende deur), door verlaging van de onderdorpels en toevoeging van hardstenen lekdrempels, door aanpassing van het zadel- tot pseudo-mansardedak met dakvensters en door de vernieuwing van de linker zijtrapgevel.

Nummer 7 was volgens archiefgegevens vóór 1844 voorzien van twee getrapte dakvensters en een deur in de tweede travee; latere toevoeging van lekdrempels en meermaals gewijzigde ordonnantie op de gelijkvloerse verdieping.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie