Romp van Waeremolen

Beschrijving

De romp van de Waere- of Vandammemolen, op het kruispunt met de Molenstraat, gaat terug op een bakstenen bergmolen van 1835. Deze koren- en oliewindmolen verving een 17de-eeuwse houten molen. De site is aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778) als de "Waere Molen": een staakmolen met aan de overzijde van de weg de molenaarswoning en -hoeve. In 1913 verdeelde molenaar Vandamme de eigendom tussen zijn twee zonen: de ene kreeg de hoeve, de andere de molen. De tweede zoon bouwde aan de straat, voor de molen, een nieuwe molenaarswoning (Noordstraat nummer 1, verbouwd karakter).

Historiek

Op deze plaats stond reeds een houten staakmolen in de 16de eeuw. De molen werd kort na 1584, bij de godsdiensttroebelen, verwoest, en in de 17de eeuw herbouwd. In 1835 verving P. Matthijs de staakmolen door een stenen grondzeiler op een berg. Dit was een koren- en oliewindmolen, later enkel nog een korenmolen met op de steenzolder drie steenkoppels. Bij de stenen molen was er in 1839 een rosmolen of "roskot". Dit vierkant gebouwtje is ook aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (rond 1843). In 1882 werd de molen verkocht aan Charles Vandamme, molenaar uit Aartrijke. Op de ijzeren band rond de kuip (band net onder de kap ter hoogte van het rollenkruiwerk) stond het opschrift: "1899 Westkerke Ch. Van Damme". Na het uithalen van de pestelroeden rond 1946 werd er nog even met een hulpmotor gemalen. In de daaropvolgende decennia werd ook de molenkap ontmanteld en de berg afgegraven.

Beschrijving

De conische molenromp is gebouwd in gele baksteen (formaat 22 x 10,5 x 5 cm). De muuropeningen zijn boven elkaar gesteld, kenmerkend voor oudere stenen molens. Boven de afgegraven molenberg geven de muuropeningen de benedenverdieping (oorspronkelijk met de pletstenen van de olieslagerij), de maalzolder en de steenzolder aan. De licht getoogde muuropeningen zijn gevat onder strek. Onder de vroegere molenkap zijn er stellinggaten. Bij de molen staan er recente loodsen.

• KYNDT O. 2000: De Waeremolen of Vandammemolen te Westkerke, Oost over de Waere IV.2, 30-31.

Auteurs: Vanneste, Pol