Poortgebouw Sint-Pauluskerk

Straat Sint-Paulusstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch poortgebouw Sint-Pauluskerk

is beschermd als monument Poortgebouw en tuin Sint-Pauluskerk

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Sint-Pauluskerk en dominicanenklooster

Beschrijving

Monumentaal poortgebouw leidend naar de Sint-Pauluskerk, gebouwd in 1859-62 door Bartholomeus De Proost en Jos Van Roey. Opgetrokken in neoclassicistische stijl met blauwe hardsteen en gedateerd door middel van chronogram in attiek: ChrIsto DoMIno sanCto Ue apostoLo fabrICI (1859).

Portiek met gecanneleerde zuilen geplaatst voor brede pilasters, beide op hoog basement, verlevendigd met paneelwerk. Boven de abaci een klassiek, gekornist hoofdgestel met een tweeledige architraaf, een fries met trigliefen en metopen, laatstgenoemde met de symbolische voorstelling van de vier evangelisten: leeuw (Marcus), engel (Matteus), arend (Johannes) en os (Lucas) en een kroonlijst die ten slotte bekroond wordt door een blinde attica.

Rondboogpoort in druk gesculpteerde omlijsting met sluitsteen. Imposten onderling verbonden door rechte tussendorpel. In het boogveld een buste in hoog-reliëf omgeven door rankwerk (Sint-Paulus). Druk gesculpteerde houten deur.

Doorgang: zijmuren geritmeerd door platte pilasters met Ionische kapitelen die, onder de kroonlijst, de moerbogen opvangen die het tongewelf schragen. Eenvoudige bepleisterde en witgeschilderde achtergevel met hoekblokken, bekroond met een houten kroonlijst op klossen. Rondboog met geprofileerde archivolt, sluitsteen en imposten; gedragen door gebosseerde rechtstanden. Doorgang hier geflankeerd door twee rondbogen.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet