Burgerhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis op de straathoek met de Oude Vest, een in de 12de eeuw gegraven stadsgracht die rond de jaren 1950 werd gedempt. Eclectisch gebouw gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde) gedateerd 1923 voor fabrikant Simon Claus. Verbouwd in 1930 voor S. M. Vooruit naar ontwerp van architect Paul De Taeye, nu ingericht als Apotheek Vooruit Van den Berghe.

Beeldbepalend hoekpand van twee bouwlagen en twee + vier traveeën onder een mansardedak (kunstleien), gemarkeerd door een pittoresk meerzijdige hoektorentje met naaldspits en windwijzer. Beschilderde gecementeerde gevel, die aan de Brusselsestraat decoratiever dan aan de Oude Vest uitgewerkt is. Voorgevel versierd met brede gecementeerde banden, vlakke lijsten met siersluitstenen rond de vensters, guirlandes, cartouches en twee uitbuikende balkons met sierlijk smeedwerk op consoles voor de korfbogige bovenvensters. Begane grond volledig vernieuwd. Apotheek toegankelijk via inkom in de afgeschuinde hoek. Achteraan, haaks geplaatst pand met verankerde puntgevel georiënteerd naar de Oude Vest en horende bij nummer 35. Gekenmerkt door een gecementeerde voorgevel met ingeschreven korfboog op de bovenverdieping. Voormalig bedrijfsgebouw(?), uit de eerste helft van de 20ste eeuw, opgetrokken op de site van een fabriek (de Couvertures), (zie de Poppkaart van rond 1860).

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/51 (volume 5/51); 1930/79 (volume 10/79).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • VANDEWEGHE E., Ferdinand De Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde (1891-1960): Stilistische duizendpoot of evenwichtskunstenaar?, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 2003-2004, deel 2 catalogus.