Burgerhuis met winkel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Dendermonde
Straat Brusselsestraat
Locatie Brusselsestraat 35, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis op de straathoek met de Oude Vest, een in de 12de eeuw gegraven stadsgracht die rond de jaren 1950 werd gedempt. Eclectisch gebouw gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde) gedateerd 1923 voor fabrikant Simon Claus. Verbouwd in 1930 voor S. M. Vooruit naar ontwerp van architect Paul Detaeye, nu ingericht als Apotheek Vooruit Van den Berghe.

Beeldbepalend hoekpand van twee bouwlagen en twee + vier traveeën onder een mansardedak (kunstleien), gemarkeerd door een pittoresk meerzijdige hoektorentje met naaldspits en windwijzer. Beschilderde gecementeerde gevel, die aan de Brusselsestraat decoratiever dan aan de Oude Vest uitgewerkt is. Voorgevel versierd met brede gecementeerde banden, vlakke lijsten met siersluitstenen rond de vensters, guirlandes, cartouches en twee uitbuikende balkons met sierlijk smeedwerk op consoles voor de korfbogige bovenvensters. Begane grond volledig vernieuwd. Apotheek toegankelijk via inkom in de afgeschuinde hoek. Achteraan, haaks geplaatst pand met verankerde puntgevel georiënteerd naar de Oude Vest en horende bij nr. 35. Gekenmerkt door een gecementeerde voorgevel met ingeschreven korfboog op de bovenverdieping. Voormalig bedrijfsgebouw(?), uit de eerste helft van de 20ste eeuw, opgetrokken op de site van een fabriek (de Couvertures), (zie de Poppkaart van rond 1860).

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1923/51 (volume 5/51); 1930/79 (volume 10/79).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • VANDEWEGHE E., Ferdinand De Ruddere, stadsarchitect van Dendermonde (1891-1960): Stilistische duizendpoot of evenwichtskunstenaar?, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 2003-2004, deel 2 catalogus.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brusselsestraat

Brusselsestraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.