Notariswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Notariswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Emile Deckers, notaris van 1892 tot 1921, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1909. Deckers liet door Van Opstal in 1912 ook het aanpalende woon- en handelspand optrekken op de hoek van de Arenbergstraat en de Lange Gasthuisstraat, waarbij de notariswoning met de rechter travee werd uitgebreid.

De notariswoning Deckers is representatief voor het rijpe oeuvre van Edouard Van Opstal, die na zijn vader Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Rijwoning van oorspronkelijk vier traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien), in 1912 rechts uitgebreid met een vijfde travee. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een decor ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. De opstand wordt gemarkeerd door het oorspronkelijke zijrisaliet (huidige voorlaatste travee), dat is doorgetrokken tot in de bedaking. Dit laatste wordt geaccentueerd door het portaal, de erker van de bel-etage, waarboven een balkon met deurvenster, beide geflankeerd door twee vlakke Ionische pilasters. De begane grond, oorspronkelijk verlevendigd met imitatievoegen en afgelijnd door middel van brede gekorniste puilijst, heeft een recente bekleding uit blauwe hardsteen. Rechthoekige bovenvensters met uitstekende lekdrempels, op de eerste verdieping doorlopend onder een entablement, en op de bovenste verdieping in geriemde omlijstingen met neuten en guirlandes tussen de consoles. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, gekornist in het risaliet, en fries met metopen, medaillons en panelen. Twee grote en oorspronkelijk drie kleinere dakkapellen met gebogen fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1909#1836 en 1912#2263.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo