Schoolgebouw en onderwijzerswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Houtave

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalig schoolgebouw met onderwijzerswoning in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, opgetrokken in 1951, zie datering in gevelsteen boven ingang, thans gekend als trefpunt "De Maere". Opgetrokken door architect Maurice Haeghebaert (De Haan) en uitgevoerd onder aannemer Ghaesaert (Zedelgem), zie plint van voormalige onderwijzerswoning. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 19/01/1993. Twee breedhuizen van telkens drie travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen), voormalig schoolgebouw rechts hoger opgetrokken. Bakstenen lijstgevel onder houten kroonlijst op klossen. Gebruik van natuursteen voor onder meer plint, vensterindelingen; kruiskozijnen. Houtwerk met grote roedeverdeling. Geriemde deuromlijstingen van zwarte baksteen. Gevelsteen met wapenschild centraal boven ingang rechts.

Auteurs : Callaert, Gonda, Hooft, Elise