Den Boomgaard, historische hoeve

Gemeente Zuienkerke
Locatie Molenweg 7, Zuienkerke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Zuienkerke (adrescontroles: 04-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Zuienkerke (geografische inventarisatie: 01-08-2002 - 31-12-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Den Boomgaard, historische hoeve

Beschrijving

Molenweg nr. 7/ Biezenstraat. Hoeve z.g. "Den Boomgaard", historische hoeve met losstaande bestanddelen die recent werd gerenoveerd. Eerste vermelding van de hoeve als "den grooten bogaert" in 1543. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als drie losstaande bestanddelen met ten westen en ten zuiden een enorme boomgaard. Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1845) aangeduid als hoeve met vier losse bestanddelen. Oudste gebouwen zijn het boerenhuis met opkamer onder verhoogde nok (renovatie van laatste kwart 20ste eeuw) en de schuur met heel kenmerkend schilddak (nok // huis). Witgekalkt boerenhuis met gepekte plint, licht getoogde muuropeningen met luiken (nieuw). Schuur met geïncorporeerde stallen, eveneens witgekalkt met gepekte plint. Ten zuiden van het erf, stalvleugel gedateerd "1899" (westelijke zijpuntgevel), bakstenen gebouw onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen), later grijs geschilderd. Centraal op het erf de voormalige mestvaalt, omgevormd tot vijver. Boomgaard verdwenen.

DE FLOU K., Woordenboek der toponymie, Gent, 1924, vierde deel, kolom 1096.

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 84.