erfgoedobject

Saint George Anglican Church

bouwkundig element
ID
59011
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59011

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zoutelaan nr. 77/ Nieuwpoortstraat/ Franspad. Z.g. "St. George Anglican Church", kerkje met neogotische inslag van 1911 naar ontwerp van architect Dugardyn en uitgevoerd door aannemer C. Deckers (Knokke). Wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers aangewend als paardenstal. Erna ook nog een tijdje als stalling gebruikt door het Belgisch leger. In 1926 wordt een galerij bijgebouwd ter ondersteuning van de middenbeuk en komt er een typisch gekanteeld torentje bij naar ontwerp van architect A. Dugardyn. In 1928 huidig -definitief- uitzicht na het optrekken van een altaargedeelte en een dienstzaaltje. De glasramen werden bekostigd met een geldinzameling in Engeland n.a.v. "St. George Day", dit is de aanval op Zeebrugge in 1918. De kerk wordt ernstig beschadigd bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog; in 1953 volgt de grondige restauratie en heropening. Opgetrokken in verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor o.m. aandaken, onderdorpels en topstukken. Typerend gebruik van o.m. muurvlechtingen, steunberen, spitsboogvensters, oculi. Geheel opgetrokken in een klein grasveldje ommuurd door een laag bakstenen muurtje.

ARCHIEF COMPAGNIE HET ZOUTE KNOKKE-HEIST, Dossier 35.

Engelse kerk van het Zoute, in Cnoc is ier, 19, 1982, p. 89.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Saint George Anglican Church [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59011 (Geraadpleegd op 07-03-2021)