erfgoedobject

Saint George Anglican Church

bouwkundig element
ID
59011
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59011

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Nieuwpoortstraat en  Franspad. "St. George Anglican Church", kerkje met neogotische inslag van 1911 naar ontwerp van architect Dugardyn en uitgevoerd door aannemer C. Deckers (Knokke). Wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers aangewend als paardenstal. Erna ook nog een tijdje als stalling gebruikt door het Belgisch leger. In 1926 wordt een galerij bijgebouwd ter ondersteuning van de middenbeuk en komt er een typisch gekanteeld torentje bij naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn. In 1928 huidig -definitief- uitzicht na het optrekken van een altaargedeelte en een dienstzaaltje. De glasramen werden bekostigd met een geldinzameling in Engeland naar aanleiding van "St. George Day", dit is de aanval op Zeebrugge in 1918. De kerk wordt ernstig beschadigd bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog; in 1953 volgt de grondige restauratie en heropening. Opgetrokken in verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor onder meer aandaken, onderdorpels en topstukken. Typerend gebruik van onder meer muurvlechtingen, steunberen, spitsboogvensters, oculi. Geheel opgetrokken in een klein grasveldje ommuurd door een laag bakstenen muurtje.

  • Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Dossier 35.
  • Engelse kerk van het Zoute, in Cnoc is ier, 19, 1982, p. 89.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Saint George Anglican Church [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59011 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.