Persoon

Dugardyn, Antoine

ID: 1967   URI: https://id.erfgoed.net/personen/1967

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Spinolarei 10 (Brugge)
Huis van vier traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak.


Burgerhuis

Dorpsstraat 54 (Staden)
Burgerhuis met achterliggend begrint erf met stalling en aan de straat, cichorei-ast.


Burgerhuis van 1923

Ezelpoort 1 (Brugge)
Burgerhuis van 1923 naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge). Traditionele bakstenen, neobarok-getinte gevel in combinatie met natuursteen voor ornamentiek.


Burgerhuis van 1925

Ezelpoort 10 (Brugge)
Bel-etagewoning van 1925 naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge).


Café

Havenstraat 11, 11A (Brugge)
Havenstraat nr. 11. Café gebouwd in 1928 en ontworpen door architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge). Baksteenbouw met witbeschilderde bepleistering op de begane grond en op de driezijdige erker. Boven de erker zit het dakvenster gevat in een puntgevel. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 902/1928.


Calvariekapel

Ommegang Noord zonder nummer (Staden)
Calvariekapel of Heilige Kruiskapel. Laatste kapel van de ommegang. Calvarie: groot beschilderd plaasteren Christusbeeld op dito kruis, links en rechts geflankeerd door gewitte beelden van respectievelijk Maria en Johannes de Doper; sokkel als rotsimitatie.


Christus-Koningkerk, school en parochiaal centrum

Gerard Davidstraat 2-6, 10 (Brugge)
Christus-Koningkerk, school en parochiaal centrum fasegewijs tot stand gekomen. Een noodkerk, naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn, wordt in 1930 ingewijd. De architect krijgt onmiddellijk de opdracht tot het ontwerpen van een definitieve kerk, rekening houdend met het korte en brede perceel bouwgrond.


Cinema Kennedy-Richelieu

Zilverstraat 14 (Brugge)
Eclectisch bakstenen complex van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, rechts doorbroken door twee trapgevels (12 treden + topstuk), ontworpen in 1946 door de Brugse architecten J. Lansoght, R. Soetewey en A. Dugardyn in plaats van gelijkaardige gevelopstand van 1861.


Dijkvilla van 1938

Zeedijk 27 (Brugge)
Zeedijk nr. 27. Dijkvilla gebouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Antoine Dugardyn van 1938. Oranje baksteenbouw onder vrij steil zadeldak met Vlaamse pannen. Centraal een torenachtige uitbouw van twee bouwlagen tussen twee rondboogvensters. Zijgevel met erkeruitbouw. Vernieuwd schrijnwerk, oorspronkelijk voorzien van kleine roedeverdelingen cf. oude foto. PROVINCIALE BIBLIOTHE


Eclectisch burgerhuis

Stationsstraat 26 (Ieper)
Ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van circa 1922. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel, verhoogd met art-decogetinte siermotieven.


Eenheidsbebouwing

Vandenpeereboomplein 29-33 (Ieper)
Eenheidsbebouwing oorspronkelijk respectievelijk met herberg, winkel- en burgerhuis, naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1923.


Eenheidsbebouwing van negen arbeiderswoningen

Sint-Veerleplein 1-8, 9 (Diksmuide)
Eenvoudige bakstenen diephuizen van één bouwlaag, gebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn.


Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorij, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin (Kortrijk, 1903-1979); architect Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962) is medeontwerper van de pandgang. Kerk, pandgang, tuin en pastorij beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.


Gemeentehuis van Westrozebeke

Dorpsstraat 43-45 (Staden)
Voormalig Gemeentehuis van 1921.


Gemeentehuis van Wijtschate

St.-Medardusplein 1-2 (Heuvelland)
Voormalig gemeentehuis. Imposant gebouw naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1926: plannen ontworpen door architect H. Leborgne (Charleroi) werden niet uitgevoerd. Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen + links en rechts lagere gedeelten van één travee en twee korfboogpoorten. Verankerde gele baksteenbouw; arduin voor plint, sierelementen, kozijnconstructies, onderdorpels en bordessen. Geïnspireerd op de bouwtrant van de Vlaamse laat-gotische stadhuizen,


Gemeentehuis van Zonnebeke en postgebouw

Langemarkstraat 8 (Zonnebeke)
Gemeentehuis en postgebouw naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1925, gelegen aan het marktplein.


Gemeentelijke basisschool

Roeselarestraat 59-61 (Staden)
Gemeentelijke basisschool van 1921 naar ontwerp van A. Dugardyn (Brugge), destijds met een gesloten karakter met muur en poort aan de straat zie prentbriefkaart. Renovatie in 1969 naar ontwerp van architect R. Vandenbulcke (Melle) onder meer verwijdering van de aandaken; sanerings- en uitbreidingswerken van de klassen naar ontwerp van Buro II (Roeselare) in 1999.


Gemeenteschool

Vijfwegenstraat 15, 19 (Staden)
Na de Eerste Wereldoorlog, in 1921, bouw van een nieuw schoolcomplex naar ontwerp van Antoine Dugardyn (Brugge).


Gemeenteschool

Groignestraat 6 (Diksmuide)
Groignestraat nr. 6. Voormalige gemeenteschool, in de jaren 1920 heropgebouwd n.o.v. architect Antoine Dugardyn (Brugge). Langgestrekt volume langs de Groignestraat, met centraal onderwijzerswoning links geflankeerd door lage klasvleugel en rechts door korte klasvleugel.Wederopbouwarchitectuur met een gestileerde regionale inslag cf. het deurrisaliet van de woning oplopend in tuitgevel en


Herberg De (Groote) Hollander

Huidenvettersplein 12 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.


Herberg op de hoek bij 18-Oktoberstraat

Torhoutse Steenweg 1 (Brugge)
Torhoutse Steenweg nr. 1. Hoekpand bij 18-Oktoberstraat. Gebouwd als herberg in 1936 naar ontwep van architect Antoine Dugardyn (Brugge). Lijstgevel met roodbakstenen onderbouw en geelbakstenen bovenbouw. Dominerende als erker uitgewerkte hoektravee. Bewaard schrijnwerk. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 112/1936.


Herenhuis van 1840

Garenmarkt 9 (Brugge)
Neoclassicistisch getint herenhuis van 1840 van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk voorzien van een hoekrisaliet links met rondbogige koetspoort, in 1924 - na aankoop door de zusters franciscanessen - vervangen door een venster, zie bouw van een kapel binnenin naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Hoekhuis De Klaver

Ezelstraat 98 (Brugge)
Hoekhuis van twee/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgetrokken in 1753. Gewijzigd in 1914 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) onder meer door herstellen van de oorspronkelijke vensteromlijstingen op de bovenverdieping en door inbrengen van de winkelpui.


Hoekhuis met trapgevels

Heilige-Geeststraat 1 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van vijf traveeën en twee bouwlagen en een breedhuis op L-vormige plattegrond met binnenplaats, tevens toegankelijk via het Sint-Salvatorskerkhof, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw.


Hotel Golf

Elizabetlaan 43-45 (Knokke-Heist)
Voormalig "Golf Hotel", gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Adolphe Pirenne (Brussel, 1876-1932) en in 1928 aanzienlijk uitgebreid door de architecten Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962). Verbouwd in 1953 door architect Florimond Vervalcke (Knokke) en vanaf dan tot heden in gebruik als appartementencomplex gekend als "Golf Residence" of "Golf Residentie". Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/12/2003.


Huis 't Hof Van Maldeghem

Garenmarkt 5 (Brugge)
Samenstel van drie diephuizen van respectievelijk drie/twee, vier en één travee en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw, zie centrale gevel met vernieuwde cartouche "ANNO / 1568" + en dito gevelsteen met afbeelding van vogel op de middenpenant.


Huis De Haan of De Sterre met de drie Kaukens

Vlamingstraat 38-40 (Brugge)
Houten puntgevel opgetrokken in 1963 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).


Huis Sint-Jacob

Moerstraat 40 (Brugge)
Samenstel van een breed- en diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechts oudere kern aanwezig, zie balklagen, aangepast in de 18de eeuw.


Huis Sint-Joris

Academiestraat 9 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Jaarcartouches 1603, echter uitzicht uit de eerste helft van de 18de eeuw. Historiserende "Kunstige Herstelling" in 1913 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) onder meer plaatsen van gedeeltelijk houten winkelpui met entresol; opschrift "huilerie brugeoise".


Kartuizerinnenklooster

Kartuizerinnenstraat 2-4 (Brugge)
Het klooster is geleidelijk gebouwd en uitgebreid en beslaat een ruime oppervlakte in de huidige Kartuizerinnenstraat en Oude Burg. Van 1575 tot 1783 klooster. Vervolgens opeenvolgende functies. Thans administratie van het OCMW.


Kasteel Macieberg

Fabiolalaan 2 (Oostkamp)
Kasteel "Macieberg", thans ingericht als de Freinetschool Klimop. Historische kasteelsite gelegen op de hoek met de Loppemsestraat. Oorspronkelijk bereikbaar via een centrale toegang bestaande uit twee bakstenen pijlers met arduinen dekblad, waaraan een smeedijzeren hekken is bevestigd. Voorheen is het kasteel verbonden met het centrum v


Klooster van de zusters van Maria van Pittem en vrije basisschool

Pastorieweg 2-4 (Brugge)
Pastorieweg nrs. 2-4 vormt een hoek met de Boogschutterslaan. Klooster van de zusters van Maria van Pittem en aanpalende vrije basisschool. De oudste gebouwen, ontworpen door architect Antoine Dugardyn (Brugge), dateren van 1925 en 1929-1930. Het klooster en bijhorende meisjesschool waren voordien gevestigd aan de Moerkerkse Steenweg (cf. nr. 395). Toen de school in 1925 aan uitbreiding to


Ommegangkapel

Ommegang Zuid zonder nummer (Staden)
Bij café "De barriere" aangebouwde ommegangkapel, vermoedelijk van 1923. In de geveltop, gestileerd wapenschild van Menen en plaatsnaam. Bas-reliëf met voorstelling van 'Jezus teruggevonden in de tempel'.


Ommegangkapel

Ommegang West zonder nummer (Staden)
Ommegangkapel van 1896. In de geveltop, arduinen steen met wapenschild en banderollen met inscripties "Moeder van Christus B.V.O." , "Oostnieuwkerke" en "1896". Bas-reliëf met voorstelling van piëta of 'moeder van smarten'.


Ommegangkapel

Ommegang Noord zonder nummer (Staden)
Ommegang Noord z.nr./ Wulfswinkelstraat. Eerste ommegangkapel met bas-reliëf voorstellend 'de opdracht in de tempel'.


Ommegangkapel

Ommegang Oost zonder nummer (Staden)
Ommegangkapel van 1896. In de geveltop, arduinen steen met wapenschild van Roeselare en banderollen met inscripties "Heilige (Maria) bid voor ons", "Rousselaere" en "1896". Bas-reliëf met voorstelling van 'de vlucht naar Egypte'.


Parochiekerk Sint-Bavo

Dorpsstraat 47 (Staden)
Georiënteerd bedehuis met omringend ommuurd kerkhof. Bedevaartkerk Onze-Lieve-Vrouw van Rozebeke.


Parochiekerk Sint-Elooi

Sint-Elooistraat zonder nummer (Zedelgem)
Georiënteerde zaalkerk in roze baksteen onder hoog zadeldak (leien) met koor, klokkentoren op de noordwesthoek en sacristie tegen het zuidkoor.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Nieuwkapellestraat 46 (Diksmuide)
Nieuwkapellestraat nr. 46. Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met een dubbele rij linden. Laag bakstenen muurtje (Nieuwkapellestraat), ijzeren toegangshekken tussen pijlers; hogere muur als scheiding met pastorietuin (cf. Oudekapellestraat nr. 16). Bewaarde grafmonumenten, o.m. neogot


Parochiekerk Sint-Petrus

Sint-Pietersplein 10 (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Petrus. Georiënteerde kerk, gelegen in een omringend kerkhof.


Parochiekerk Sint-Theresia, Bredene-Duinen

Hendrik Consciencelaan zonder nummer (Bredene)
Kerk samen met de Vrije Basisschool Duinen met klooster en bijhorende, voorma­lige noodkerk zogenaamd "Cruysduyne" gelegen op terrein begrensd door de Hendrik Conscience-, Peter Benoit-, Prins Karel- en Prinses Marie-Josélaan.


Pastorie

Oudekapellestraat 16 (Diksmuide)
Oudekapellestraat nr. 16. Voormalige <italic>pastorie</italic> heropgebouwd in de jaren 1920 n.o.v. architect Antoine Dugardyn (Brugge). Sober geelbakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak (zijgevels afgelijnd d.m.v. verzorgde gootlijst), zijgevels als trapgevels. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen lateien, onder uitgewerkte ontlastingsbogen. Vernieuwd houtwerk.


Pastorie

Nieuwkapellestraat 2 (Diksmuide)
Nieuwkapellestraat nr. 2. <italic>Pastorie</italic> met voortuin (vernieuwde muur), in 1925 heropgebouwd n.o.v. architect Antoine Dugardyn (Brugge). Hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen gevat tussen zijtrapgevels, links geflankeerd door lager volume met zijpuntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder stenen lateien en korfbogige of getoogde boogvelden. Korfboogdeur, waarboven nis


Pastorie

Dorpsstraat 56 (Staden)
Pastorie van 1922 naar ontwerp van Antoine Dugardyn (Brugge). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); + twee linker traveeën onder lager zadeldak en rechts poortdoorgang.


Postgebouw

Grauwe Broedersstraat 1 (Diksmuide)
Gelegen aan de Handzamevaart. Postgebouw heropgebouwd tussen 1921-1928 naar ontwerp van architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge). Dit postgebouw, zie verzorgd ijzeren uithangbord, werd gebouwd ter vervanging van het zogenaamde "Spaanse huis" of het "Huis der Spaanse Kapiteins", een 16de-eeuwse patriciërswoning met dienstgebouwen, stallingen, achthoekige toren en een ommuurde tuin, een voormalige residentie van de Spaanse gouverneur.


Saint George Anglican Church

Zoutelaan 77 (Knokke-Heist)
Zoutelaan nr. 77/ Nieuwpoortstraat/ Franspad. Z.g. "St. George Anglican Church", kerkje met neogotische inslag van 1911 naar ontwerp van architect Dugardyn en uitgevoerd door aannemer C. Deckers (Knokke). Wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers aangewend als paardenstal. Erna ook nog een tijdje als stalling gebruikt door het Belgisch leger. In 1926 wordt een galerij bijgebouwd ter


Samenstel van eclectische burgerhuizen

Gulden-Vlieslaan 17-18, 17A (Brugge)
Samenstel van twee eclectische enkelhuizen van elk één brede en één smalle travee en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd volgens spiegelend schema in 1896 naar ontwerp van "RE BUYCK / ARCHITECT / BRUGES".


Sint-Aloysiuscollege

Wilgendijk 30 (Diksmuide)
Sint-Aloysiuscollege, heropgebouwd in de jaren 1920 en deels in de jaren 1940; tevens recente uitbreiding. Het in 1859 gestichte college - vanaf het begin in aangekochte huizen aan de Wilgendijk ondergebracht - werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest en in de jaren 1920 (inhuldiging in 1926) heropgebouwd n.o.v. architect Antoine Dugardyn (Brugge).


Stadswoning

Wollestraat 31A-B (Brugge)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen + entresol onder gemansardeerd zadeldak (Vlaamse pannen). Huidige gevel naar ontwerp van architect A. Dugardyn van 1913 in plaats van rijkelijk uitgewerkte lijstgevel van 1868.


Stadswoning Hier was 't Groenhuys

Wollestraat 21 (Brugge)
Verankerde bakstenen trapgevel (9 trappen + topstuk) met gebruik van zandsteen voor kruis- en bolkozijnen, speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels en ornamenten als mascaron, cartouches en jaartal.


Stadswoning met trapgevel

Steenstraat 43 (Brugge)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel in neo-Brugse stijl van "Jaar / 1923", zie cartouches, naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge), in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel.


Stadswoningen

Muntplein 1-2 (Brugge)
Samenstel van twee panden op L-vormige plattegrond, in 1926 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) bijeengevoegd.


Twee woonhuizen en garage Ste-Christophe

Blankenbergse Steenweg 43-45 (Brugge)
Blankenbergse Steenweg nrs. 41-45. Gevelrij van 1934 naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge). Bestaande uit twee gelijkaardige woonhuizen en de voormalige garage "Ste-Christophe". Historiserende gevels met enige invloed van de interbellumstijl. Gelijkaardige gevelrij cf. Oostendse Steenweg nrs. 10-14. STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nr. 497/1934.


Villa

Bosstraat 59 (Sint-Martens-Latem)
Ruime villa in gebogen vorm, gebouwd in 1932 als buitenverblijf van de familie de Hemptinne door de Brugse architect A. Dugardyn en gekenmerkt door zijn modern regionale stijl, hier met dakvensters en -kapellen met barokke in- en uitgezwenkte top.


Villa 't Lammeke Gods

Lammekenslaan 20 (Knokke-Heist)
Lammekenslaan nr. 20. Z.g. "'t Lammeke Gods", grote in ruime tuin gelegen villa in cottage- en landelijke stijl uit ca. het midden van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect A. Dugardyn en uitgevoerd door aannemer G. Mergaert-L. Degroote (Knokke). Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Natuurstenen bas-reliëf met voorstelling van lam boven trappartij.


Villa Les Saules

Zwitserspad 3 (Knokke-Heist)
Zwitserspad nr. 3. Villa z.g. "Les Saules" in cottage- en art-decogetinte stijl van 1933 naar ontwerp van architect A. Dugardyn; uitgebreid in 1934 (veranda) door dezelfde architect, waarbij de vroegere buitenmuur wordt geïntegreerd. Bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde sokkel. Overzichtelijk volume met eenvoudige vlakken. Gevelveld met soort 'uilegat' in top. Reliëfcassette boven inkom m


Villa Roemah Passir

Prins Karellaan 42 (Knokke-Heist)
Prins Karellaan nr. 42/ Waalspad. Villa z.g. "Roemah Passir" in art-decostijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect A. Dugardyn i.o.v. E. Lippens. Okergele baksteenbouw op plint in donkere baksteen.


Villa Tregenna Hall

Windenvang 3 (Knokke-Heist)
Villa gebouwd in 1928 naar ontwerp van de West-Vlaamse architecten Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962). Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.


Villa Windevang

Windenvang 5 (Knokke-Heist)
Windevang nr. 5. Z.g. "Windevang", grote ommuurde villa aanleunend bij de eerder landelijke of regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp van architecten J. Viérin en Dugardyn, gelegen op een onregelmatig terrein. Twee toegangen, o.m. zijde Caddiespad een poortgebouw met grote korfboogvormige inkom. Pand vormt een hoek d.m.v. twee haaks aan elkaar gebouwde vleugels; een centrale trap l


Vrije basisschool De Leeuw

Sint-Elooistraat 25 (Zedelgem)
Opgericht in 1950 als jongensschool ten behoeve van de groeiende wijk Sint-Elooi. Architect Antoine Dugardyn (Brugge) ontwerpt een schoolgebouw met feestzaal.


Winkel

Rijselstraat 5, 5A (Ieper)
Winkelhuis naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) van 1922.

Uitvoerder van

Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorie

Dominicanenpad 2, Sparrendreef 91 (Knokke-Heist)
Ensemble van Dominicanenkerk, pandgang en pastorij, opgetrokken in de periode 1925-1929 naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) in samenwerking met zijn zoon Luc Viérin (Kortrijk, 1903-1979); architect Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962) is medeontwerper van de pandgang. Kerk, pandgang, tuin en pastorij beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.


Thema's

Ontwerper van

Binnenhof

Breidelstraat

Dweersstraat

Gentpoortstraat

Julius en Maurits Sabbestraat

Kleine Nieuwstraat

Kleine Sint-Amandsstraat

Korte Zilverstraat

Pottenmakersstraat

Predikherenstraat

Sint-Elooistraat

Sint-Jozefswijk

Zedelgem

Opdrachtgever van

Sint-Jozefswijk