Mortagnekasteel, landhuis in cottagestijl

Beschrijving

Zogenaamd "Mortagnekasteel". Landhuis in cottagestijl van circa 1925, opgetrokken in opdracht van en naar ontwerp van baron de Viron. Gelegen in groot park met twee dreven één vanuit Walleweg en een tweede vanuit Bellegemseplaats. Typerend materiaalgebruik, zijnde gediversifieerde geel-oranje baksteen afgewisseld met gecementeerde delen (geschilderd) en imitatievakwerk. Combinatie van volumes met centraal blok onder pannen schilddak. Dakkapellen met hellende daken of zadeldaken, boven inkom uitgewerkte dakkapel. Drieledige, korfbogige en overluifelde inkompartij met bordestrap. Erboven driezijdige houten erker. Rechthoekige en segmentvormige vensters in (simili)natuurstenen omlijsting met negblokken. In tuin romantische waterput en tuinpaviljoen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1878/schets 111, 1881/schets 6, 1926/schets 11, 1929/schets 14, 1943/schets 10, 1948/schets 10, 1957/schets 68, 1994/schets 21); legger 212 (artikelnrs. 95, 575, 594, 1272, 2407 en 3285).
  • VAN BETSBRUGGE G., Een adelijke familie in Bellegem: de familie de Viron, in Vlaamse Stam, jg. 35, 1999, p. 525-532.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline