Mortagnekasteel met park

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

"Mortagnekasteel". Landhuis in cottagestijl van circa 1925, opgetrokken in opdracht van en naar ontwerp van baron de Viron. Gelegen in groot park met twee toegangen: een aan de Walleweg en een aan Bellegemplaats. Typerend materiaalgebruik, zijnde gediversifieerde geel-oranje baksteen afgewisseld met gecementeerde delen (geschilderd) en imitatievakwerk. Combinatie van volumes met centraal blok onder pannen schilddak. Dakkapellen met hellende daken of zadeldaken, boven inkom uitgewerkte dakkapel. Drieledige, korfbogige en overluifelde inkompartij met bordestrap. Erboven driezijdige houten erker. Rechthoekige en segmentvormige vensters in (simili)natuurstenen omlijsting met negblokken. In tuin romantische waterput en tuinpaviljoen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1878/schets 111, 1881/schets 6, 1926/schets 11, 1929/schets 14, 1943/schets 10, 1948/schets 10, 1957/schets 68, 1994/schets 21); legger 212 (artikelnrs. 95, 575, 594, 1272, 2407 en 3285).
  • VAN BETSBRUGGE G., Een adelijke familie in Bellegem: de familie de Viron, in Vlaamse Stam, jg. 35, 1999, p. 525-532.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline

Park

Het Mortagnekasteel is gelegen in een park in landschappelijke stijl, dat bereikbaar is vanuit het noorden (Walleweg) en zuiden (Bellegemplaats). Aan de noordelijke ingang is na de Tweede Wereldoorlog de Groeningekapel gebouwd. Het domein is gelegen op een heuvelrug - de zogeheten Sint-Leonardusberg - en biedt een perspectief in zuidwestelijke richting, over een door houtkanten en een boszoom begrensd grasland. In de tuin bevinden zich een tuinpaviljoen en waterput. De muur aan de oostelijke zijde van het domein is waarschijnlijk een bewaarde moestuinmuur.

Auteurs: Claeys, Dries