erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID: 6706   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6706

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee symmetrisch opgebouwde enkelhuizen van ongelijk aantal traveeën en drie bouwlagen; art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910.

Lijstgevels van bak- en natuursteen; verhoogde risalietvormende middentravee met mozaïekpanelen, op de borstweringen van de tweede bouwlaag met engelenkopjes, op de muurdam van de derde met vrouwenfiguur. Gekoppelde rondbogige muuropeningen met typische lekdrempels, waterlijst en roedeverdeling; deurvensters van de bel-etage met ijzeren leuning in art nouveau; de gekoppelde ingangsdeuren versierd met panelen, glas en smeedwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1909, Modern Archief 20.459, dossier 2123.
  • VANHOVE B., De art-nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 93.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6706 (Geraadpleegd op 25-05-2019)