Boerenarbeiderswoning met kapel ommegang Zeven Smarten van Maria

Beschrijving

Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde staltraveeën, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Links van het huis, wegkapel, deel uitmakend van een reeks ommegangkapellen toegewijd aan de zeven smarten van Maria. Kapel op rechthoekige plattegrond, pannen zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerd en gewit parement. Altaar met kader (Mariaal thema), afgescheiden door ijzeren hekwerk.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De woning zou volgens de eigenaars een Drieduister geweest zijn, een woning die na de Eerste Wereldoorlog werd opgetrokken met de steun van de overheid.

De vloer van Noordooststraat 9 werd oorspronkelijk geplaveid met een gegoten betonnen steen met de naam van de verbindingsgracht tussen de loopgraven, later als decoratie geplaatst nabij het huis. In de omgeving van Noordschote werden nog minimum vijftien andere dergelijke gegoten betonnen stenen teruggevonden, rechthoekig, met in een vrij verzorgd lettertype verschillende namen van loopgrachten en verbindingsgangen gegraveerd.