erfgoedobject

Boerenarbeidershuis met wegkapel

bouwkundig element
ID
70165
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70165

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laag boerenarbeidershuis met geïncorporeerde staltraveeën, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Links van het huis, wegkapel, deeluitmakend van een reeks ommegangkapellen toegewijd aan de zeven smarten van Maria. Kapel op rechthoekige plattegrond, pannen zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerd en gewit parement. Altaar met kader (Mariaal thema), afgescheiden door ijzeren hekwerk.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De vloer van Noordooststraat 9 werd oorspronkelijk geplaveid met een gegoten betonnen steen met de naam van de verbindingsgracht tussen de loopgraven, later als decoratie geplaatst nabij het huis. Het opschrift luidt "Boyau De La Ferme Craie Noordooststraat 9".

In de omgeving van Noordschote werden nog minimum 15 andere dergelijke gegoten betonnen stenen teruggevonden, rechthoekig, met in een vrij verzorgd lettertype verschillende namen van loopgrachten en verbindingsgangen gegraveerd.

Deze stenen zijn vermoedelijk door de militairen zelf gemaakt om wegwijs te geraken uit een wirwar van loopgraven en verbindingsgangen. Op een historische foto van juni 1917 zien we hoe deze stenen opgesteld konden zijn: verwerkt in een muur van zandzakjes.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoe
Auteurs : Mortier, Sophie
Datum:

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Ommegangkapel

  • Is gerelateerd aan
    Ommegangkapel

  • Is deel van
    Noordooststraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenarbeidershuis met wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70165 (Geraadpleegd op )