Stenen brug over Dode of Oude IJzer

Gemeente Lo-Reninge

• Inventarisatie Lo-Reninge (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 31-12-2003).

is beschermd als monument Stenen brug over Dode of Oude IJzer

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stenen brug over Dode of Oude IJzer

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

* Veurnesteenweg z.nr. Stenen brug over Dode of Oude IJzer met delen kasseiweg. Beschermd als monument bij M.B. van 12.06.2001. Fragment van de voormalige steenweg Veurne-Ieper, onder Oostenrijks Bewind kort voor 1780 aangelegd, bestaande uit: brug van ca. 1780 over de Dode of Oude IJzer en in het verlengde een 125 m lang (50 m richting Veurne, 75 m richting Ieper) bewaard traject van de voormalige steenweg Veurne-Ieper met wellicht nog de oorspronkelijke kasseistenen baanverharding.

In hoofdzaak natuurstenen brug met twee segmentbogen en een middenpijler (puntvormig aan stroomopwaartse zijde); bruggenhoofden in rood baksteenmetselwerk met uitzondering van de natuurstenen hoekbekleding en afdekstenen; brugleuningen eveneens in natuursteen met hier en daar herstellingen in gecementeerd baksteenmetselwerk; boven de bruggenhoofden worden de leuningen voortgezet met telkens drie natuurstenen, kegelvormige palen met elkaar verbonden door gesmede kettingen.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nr. 1715.

Auteurs: Vanneste, Pol