Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Gebouwd tussen 1934 en 1937. Uit een wedstrijd, georganiseerd in 1931-1932 door de Stad Brugge, wordt het ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge) gekozen.

Georiënteerde kerk, omgeven door een plantsoen afgeboord met leilinden. Zaalkerk van rode baksteen met aan de zuidkant een aan drie zijden vrijstaande klokkentoren en aan de oostkant de sacristie. Sobere architectuur gekarakteriseerd door gebruik van gekoppelde spitsboogopeningen. Aan de westgevel portaal met spitsboogingang met daarboven een beeld van de H. Jozef, vervaardigd door beeldhouwer M. Poppe (Brugge). Aan de zuidkant massieve klokkentoren opengewerkt door gekoppelde spitsboogopeningen en bovenaan telkens vier galmgaten. Aan de vier zijden bevindt zich een uurwerk, geplaatst in 1937. De kegelvormige spits is met leien bedekt.

Aan de oostzijde is op de blinde gevel van de apsis enkel een eenvoudig bakstenen kruis aangebracht en onderaan een gevelsteen met tekst "TEN JARE O.H. 1936 / TOEN Z.E. MGR. LAMIROY BISSCHOP / VAN BRUGGE WAS Hr VAN HOESTEN- / BERGHE BURGEMEESTER DER / STAD EHE KEUKELINCK PASTOR / DER PAROCHIE WERD DEZE KERK / VAN ST JOZEF OPGERICHT / ARCHITECT LUC VIERIN / AANNEMER L. PRIEM".

Interieur. Sober kerkinterieur onder een spits tongewelf. De plattegrond ontvouwt een narthex, een brede middenbeuk en twee smalle zijbeuken, breed transept en ondiep koor. Bepleisterde en witbeschilderde muren, betegelde vloer in rood en zwart.

Mobilair. Orgel gebouwd door de firma Anneessens-Tanghe (Menen). Kruisweg afkomstig van de Sint-Trudo-abdij van Male.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia