Handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Beschrijving

Handelspand dat in 1901 naar ontwerp van A.(?) Devos gebouwd werd als een breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een gaaf bewaarde lijstgevel in neoclassicistische stijl, gekenmerkt door een fraaie houten winkelpui en een bovenbouw, gecementeerd en van schijnvoegen voorzien, en sterk horizontaal geleed door cordonlijsten, doorgetrokken lekdrempels en het hoofdgestel met art-nouveau-tegeltableau's en gekoppelde voluutconsoles onder een sterk geprofileerde kroonlijst op klossen.

De winkelpui, gevormd door een uitstalraam op een hardstenen plint met keldergat tussen twee deuren met bovenlicht, heeft een typisch neoclassicistische decoratie van diamantkoppen, spiegels en wortelmotieven. De bovenbouw is opengewerkt door rechthoekige vensters die gevat zijn in een geriemde omlijsting, in de tweede bouwlaag bekroond worden door hoofdgestel op klossen en voluutconsoles, en in de derde bouwlaag door penanten gescheiden en voorzien zijn van een trapeziumvormige sluitsteen tussen spiegels.

Het oorspronkelijke schrijnwerk van uitstalraam, deuren en vensters bleef bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 63703 (bouwvergunning 31.10.1901).