Woning Max Rooses

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Max Rooses

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd als woning voor Max Rooses, naar ontwerp van Pieter Dens uit 1878. Dubbelhuis van vijf traveeƫn en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.

Bakstenen lijstgevel waarvan hogere risalietvormende middentravee met trapgeveltje; bepleisterde en beschilderde gevelbeƫindiging met kroonlijst op consoles. Kruiskozijnen, behalve in midddentravee met rondboogvormige muuropeningen in entablementomlijstingen; laatstgenoemde op derde verdieping met gekoppeld venster en driehoekig fronton.

Bewaard interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1882 door G. Den Duyts.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1878#562.
  • DE CLERCQ L., Max Rooses als inspirator van de neo-Vlaamserenaissance in Antwerpen (Voordracht gehouden op 12 mei 1989 op een studiedag over het onderzoek naar 19de-eeuwse kunst en architectuur).

Auteurs : Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita