erfgoedobject

Architectenwoning Gustave Fierens

bouwkundig element
ID
7479
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7479

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eigen woning van architect Gustave Fierens, die hij omstreeks 1911 liet bouwen centraal in de Provinciestraat, grenzend aan de wijk Zurenborg.

Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van Fierens, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen van dergelijke panden in Antwerpen, vaak per twee of meer gekoppeld. Naargelang het project paste hij een eclectische beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een vermenging van beide. Typerend is de eenvoudige gevelopbouw, gecombineerd met een sobere, maar verzorgde decoratie.

Voor de woning die hij voor zichzelf bouwde in de Provinciestraat rond 1911 koos Fierens een eclectische stijl, gebaseerd op de beaux-artsstijl. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak en beantwoordt daarmee aan de standaard afmetingen van een burgerhuis sinds de 19de eeuw in Antwerpen. De witte bakstenen lijstgevel heeft markante smeedijzeren balkonleuningen met een sobere art-nouveaubelijning en een sober neoklassiek decor met cartouches en festoenen. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, met bewaard schrijnwerk van de dubbele voordeur. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint met hoge rechthoekige souterrainvensters, mansardedak met twee dakvensters.

De woning is op een ondiep perceel gebouwd. De plattegrond uit het dossier van 1911 toont een klassieke, 19de-eeuwse enkelhuisplattegrond: de gang zit rechts in de smalle deurtravee, in de venstertravee een enfilade van salon, eetkamer en balkon aan koerzijde, een klein kabinet achter de trap. Omdat er achter op het perceel geen plaats is voor een aanbouw met keuken, vinden we in het souterrain de ontbijtkamer en de keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 2105.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning Gustave Fierens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7479 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.