erfgoedobject

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
7528
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7528

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit ensemble van vier neoclassicistische burgerhuizen werd in 1893 ontworpen door bouwmeester E. Horckmans in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze maatschappij was in 1886 opgericht om Zurenborg te ontwikkelen tot woonwijk voor de middenklasse. De maatschappij bouwde voor eigen rekening tal van modelwoningen en –ensembles, in samenwerking met verschillende bouwmeesters, om op die manier de bouw van woningen door privé-investeerders aantrekkelijk te maken. Ook was het duidelijk de bedoeling om aan te sturen op de keuze voor verzorgd uitgewerkte ontwerpen. Het ensemble dat Horckmans hier tekende, is representatief voor de neoclassicistische eind-19de-eeuwsse reeksbouw van de maatschappij.

De woningen zijn twee aan twee identiek, twee of twee en een halve bouwlagen tellend, twee of drie traveeën en gevat onder zadeldaken. Nummers 10 en 12 tellen twee traveeën. Plastisch uitgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevels met neoclassicistische inslag: balkon met deurvenster in entablement (nummers 6-8), doorlopende booglijsten en blinde gesculpteerde boogvelden, onder meer met schorpioen (nummers 10-12), uitgewerkte ijzeren leuningen (nummers 14-16), borstweringen met ruitmotief, klassieke fries met schijven en trigliefen (nummers 18-20).

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 514 (6-12), 1893 # 367 (14-20).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistische eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7528 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.