Gekoppelde tuinwijkwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde tuinwijkwoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk Klein Rusland

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijkwoningen Klein Rusland

Beschrijving

Gekoppelde bakstenen woningen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (rode pannen), eerste woning gebouwd in de tuinwijk "Klein Rusland" naar ontwerp van architect Huib Hoste in 1921-1923. De eerste bewoner van het pand was A. Veretennicoff, Russische vluchteling die door bemiddeling van Dimitri Peniakoff opzichter was van de in opbouw zijnde wijk. In 1992 werd in de gevel van nummer 1 een oude gedenksteen ingemetseld met de tekst: "Dimitri Peniakoff 1866-1925/ Fondateur Animateur de Cette Cité/ Stichter en Bezieler Dezer Stede".

Gekoppelde rechthoekig uitspringende deurportiek onder overstekend plat dak. Venstertravee, met rechthoekige vensters, hoger opgetrokken in dakkapel met plat dakje. De houten overstekende dakranden zijn nu bekleed met plastic.

• VERDONCK A. s.d.: Oeuvre van Huib Hoste: architect, stedenbouwkundige en publicist, Detailstudie van het doctoraatsonderzoek “De zoektocht van Huib Hoste naar de nieuwe betekenis van kleur in de architectuur” in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, s.l.

Auteurs: Lanclus, Kathleen