Vakantiewoning Wolvenhoek

Beschrijving

Woning "Wolvenhoek". Modernistisch woonhuis van 1929 gebouwd naar een ontwerp van architect Huib Hoste (Sint-Michiels-Brugge). Ontworpen als vrijstaande vakantiewoning voor de Brugse apotheker Karel De Wolf in een toen nog landelijke hoek van Sint-Michiels.

Deze woning maakt een erg geometrische indruk. In feite is ze opgebouwd zowel in plan als in opstand, uit een interpenetratie van hoekige volumes onder meer een hoofdvolume, keukenblok, trappenkoker en schouwvolume. Deze volume-elementen worden onderstreept, ofwel door een overspringende witte boord, ofwel door een vensteropening over de hoek. De doorlopende, witte rand die het bovendeel van de woning scheidt van het onderdeel, verwekt net als bij woning "De Beir" te Knokke, de illusie dat de bovenverdiepingen zich op een sokkel bevinden. De pijlers op de begane grond lijken dragers van het bovendeel dat omwille van de over de hoek doorlopende ramen een veel 'luchtigere' indruk geeft. Het gaat hier nog steeds om massa's die functioneel uit elkaar worden getrokken (zie bijvoorbeeld de sterk uitgesproken schoorsteenschachten). De ramen verdwijnen niet langer in de wand: zij dienen het volume te accentueren. Zij worden vormbepalend. Soms leidt dit tot formalisme (hoekvensters in een gebouw met dragende wanden). Toch blijft Hoste, zelfs in zijn formalisme, functioneel. Hij voorziet geen volledig doorlopend hoekvenster ter verlichting van de trapkast, maar laat de aanwezigheid van het bordes duidelijk in de gevel merken. Zijn hoofdvorm is helemaal niet vooropgezet. Hij volgt nauwgezet de inwendige verdeling, hetgeen zich bijvoorbeeld uit in het opmerkelijk verschil in uitzicht dat bestaat tussen de opengewerkte zuidgevel en de gesloten noordgevel.

Op het dak bevindt zich op het oorspronkelijke ontwerp een dakterras met overdekt zonnepaviljoen: "(…) signalons un des éléments les plus réussis de cette villa, le vaste toit-terrasse qui couvre près des deux tiers de la superficie de l’ensemble. Un spacieux abri, faisant suite au corps d’escalier, protège cette terrasse du nord; celle-ci constitue ainsi l’endroit choisi pour le repos complet, les cures de soleil et de la jouissance d’un beau paysage largement étalé".

Woning "Wolvenhoek" is opgetrokken in bruine baksteen met half steens verband onder plat dak.
In de loop van de tijd zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd aan het exterieur; de keuken is vergroot door toevoeging van een nieuw volume, het oorspronkelijk houten schrijnwerk (op de voordeur en het tuinhekken na) is vervangen door kunststof (pvc), een raam in de westgevel werd dichtgemaakt en in de noordgevel kwam een groot schuifraam met zicht en toegang naar de tuin, ter vervanging van de oorspronkelijke achterdeur. Tenslotte zijn de westgevel en het trapvolume bezet met leien, om problemen van slagregen te vermijden.
Momenteel is ook door inbreng van een glaswand en beglazing in de raamopening, een kinderkamer ingericht in het dakpaviljoen.
Op oude zwart-wit opnames van de woning zien we het houten schrijnwerk met kleinhouten. Verschil in grijswaarde tussen vaste en opendraaiende delen en lichte tinten op de raamslag en deuren tonen een oorspronkelijke polychromie. Een aquarel uit dossier 278 (niet uitgevoerd) (Tekening uit privé-archief De Wolf, Sint-Michiels-Brugge) toont opvallend veel gelijkenissen met woning "De Wolf".

In het sober plan van de woning zijn de verblijf- en slaapruimten zuid-oost en zuid-west georiënteerd, de dienstruimten, met namde de keuken en badkamer, bevinden zich aan de noordzijde.
Een traphal met intense lichtinval, waar de oorspronkelijke houten trap nog aanwezig is, geeft toegang tot een ruime leefruimte met vierkant grondplan. Verder betreden we vanuit de hal ook de keuken. Oorspronkelijk was de enige verbinding tussen beide ruimten een ingebouwde kast met doorgeefluik. Deze kast is echter vervangen door een deur. De vloeren met vlakkencomposities in oker, rode, zwart en witte tegels, op de gelijkvloerse verdieping, zijn verdwenen. In de woonkamer is ook recent een haardvuur ingebouwd. De verdieping is grotendeels intact, de badkamer is heringericht en een lichte wand deelt de grootste kamer voorlopig in twee kleine kamers. De plankenvloeren zijn gerespecteerd, alsook alle binnenschrijnwerk met typerende details in de deurlijsten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Michiels, 1929/20.
  • Deux travaux de l'architecte H. Hoste 1932: in La Cité, volume X, nummer 6, p. 81-83.
  • SMETS M., Huib Hoste 1972: voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, p. 110.
  • VERDONCK A. 2003-2004: Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia