Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Beschrijving

Achteringelegen hoeve, " 't Reuzenhof" op Duitse stafkaarten. In het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef, gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd om onder meer munitie aan te voeren. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt.

Hoeve met lage losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom erf met centrale mestvaalt. Erftoegang geflankeerd door twee verzorgde bakstenen erfpijlers. Ten noorden van het erf, sterk verbouwd boerenhuis met onder meer gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Ten zuiden, schuurvleugel met links geïncorporeerd wagenhuis (zie twee gedichte rondboogopeningen) en rechts geïncorporeerde stalvleugel. Voor de schuurpoort, restant van ronde stoep van bakstenen op hun kant wellicht als restant van een voormalige rosmolen. Ten oosten, nutsgebouw uit de jaren 1920 met onder meer een wagenhuis en een stalling.

Links aansluitend bij het boerenhuis, Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, achter de tweede Duitse linie ten oosten van de IJzer. Betonnen bunker (verloren bekisting) op rechthoekige plattegrond en onder plat dak. Ten zuidoosten, vrij lage toegang en twee muuropeningen. Indeling met rechts smalle gang uitgevend op twee rechthoekige ruimtes met vierkante pilaren. In de nabijgelegen weide bevindt zich tevens een waterput en een betonnen pompsokkel met bijhorende gootsteen die door de Duitsers in 1915, zie inscriptie, werden opgetrokken.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen (Oorlog en Vrede in de Westhoek) en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn