erfgoedobject

Dorpswoning met smidse

bouwkundig element
ID
79735
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79735

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met smidse
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dudzele
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige smidse opgenomen in dorpsgezicht vastgelegd bij Ministerieel Besluit van 21/08/1979. Oorspronkelijke locatie van het Onze-Lieve-Vrouwhuis, in 1421 als volgt omschreven: twee woningen met een schuur en een boomgaard gelegen aan de oostzijde van het kerkhof, en omringd door een bakstenen muur. Vandaag woning van het langgeveltype bestaande uit een woonhuis van drie + twee opkamertraveeën en een smidse van drie traveeën onder doorlopend zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Achtergevel voorzien van een barokke ingang waarboven een kleine beeldnis (beiden dichtgemetseld).

 • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 566-567, nummer 565.
 • DEVLIEGHER L., De zwinstreek, 1970, p. 49 (hier onder nummer 28).

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Dudzele

 • Is deel van
  Westkapelse Steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning met smidse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79735 (Geraadpleegd op )