Kerk van Sint-Leo de Grote

Beschrijving

Lisseweegse Steenweg nummer 75. Kerk van Sint-Leo de Grote, behoort tot de Sint-Donaasparochie van Zeebrugge.
Niet-georiënteerd kerkgebouw van 1938. Zaalkerk van vijf traveeën met rechthoekige kooruitbouw; kleine voorgeplaatste toren en voorportaal. Oranje baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen. Neo-romaansgetint cf. rondboogopeningen en tweeledige steunberen. Klokkentoren onder tentdak met kruisbeeld en met galmgaten.
Boven de ingang, beeld van de heilige Leo de Grote, gerealiseerd door beeldhouwer Karel Lateur (Heule 1873-Brugge 1949). Glasramen.
In de zuidoostelijke hoek, ingebouwde sacristie.

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de Poldertorens, jaargang 46, nummer 2, 2004, pagina 81.
  • VANDEPITTE G., Zwankendamme, wijk van Lissewege, nu Brugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 33, 1993, nummer 1, pagina 33.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed