erfgoedobject

Sint-Donaaskerk

bouwkundig element
ID
79954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79954

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Donaaskerk
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Donaaskerk
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Sint-Donaaskerk, parochiekerk in vereenvoudigde neogotische stijl, die oorspronkelijk werd gebouwd circa 1910 maar in 1951 is heropgebouwd.
Niet-georiënteerde kerk van de Sint-Donaasparochie. De parochie werd opgericht in 1900. Ten oosten paalt aan de kerk een Engelse militaire begraafplaats (zie Sint-Donaaskerkstraat zonder nummer).

De kerk is gebouwd naar een ontwerp van de Brugse architect René Buyck. De bouw startte in 1910 en op 2 februari 1911 wordt hij ingewijd. Op 8 mei 1918 is de kerk grotendeels afgebrand en terug hersteld in de loop van 1920. In de loop van de Tweede Wereldoorlog opnieuw zwaar beschadigd waardoor de kerk niet meer bruikbaar is. In 1947 wordt in de Ploegstraat een noodkerk opgetrokken in afwachting van de heropbouw van de echte kerk. Deze laatste is terug opgebouwd in 1951.

Driebeukige hallenkerk met voorgeplaatste toren ten noorden van de hoofdbeuk, pseudotransept en koor met driezijdige afsluiting. Traditioneel materiaalgebruik met name bruine baksteen in beperkte mate gecombineerd met natuursteen voor de venstertraceringen. Zadeldaken met leien.

Interieur. Overwelving met houten spitsbooggewelven. Tweeledige opstand met name spitsbogen ondersteund door natuurstenen zuilen met knopkapitelen op arduinen sokkel. Vrij opvallende, hedendaagse glas-in-loodramen.

Tegen de linker muur van de kerk hangt een witte natuurstenen gedenkplaat met geprofileerde omlijsting met opschrift "TO THE GLORY OF GOD / AND IN MEMORY OF / THESE THREE OFFICERS / AND ONE MECHANIC OF THE ROYAL NAVY / WHO FELL ON THE MOLE AT ZEEBRUGGE / ON ST GEORGE'S DAY 1918 AND HAVE / NO KNOWN GRAVE. WING COMMANDER BROCK F.A.O.B.E. / LIEUTENANT COMMANDER HARRISON A.L.V.C. / LIEUTENANT HAWKINS C.E.V. / MECHANIC SECOND CLASS F/50269 ROUSE J."

 • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 456.
 • SCHOENMAKERS L., 70 jaar Sint Donatianusparochie, 1970.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Zeebrugge Churchyard met het Zeebrugge Memorial

 • Is deel van
  Sint-Donaaskerkstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Donaaskerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79954 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.