Stadswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Vismarkt. Hoekhuis van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het Huidenvettersplein), uit de 16de eeuw, zie bewaarde balklagen. In 1937, wijzigen van de voorgevel naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge): de traditionele, vierledige gevelindeling met eenvoudige rechthoekige vensters krijgt huidig uitzicht. Verankerde, witbeschilderde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk). Tudorboogdeur met onbeschilderde, afgeschuinde dagkanten en boogrug onder een gedicht bovenlicht wijzend op de vroegere toestand. Rechthoekige vensters onder strek, op begane grond met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsbogen. Twee rechthoekige zoldervensters boven mekaar, elk afzonderlijk gevat in rondboog- of segmentboognis met driepasmaaswerk. Zijgevel: lijstgevel, onder de kroonlijst afgelijnd door een spitsboogfries op kleine consoles, tot 1849 doorgetrokken over de gevel van nummer 2. Dakkapel met puntgevel en zolderluik in rondboognis.

Nummer 2, breedhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen waarvan de derde in 1849 werd toegevoegd na het verwijderen van vermelde spitsboogfries.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 84/1849, nr. 162/1937.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 139.