erfgoedobject

Huis De Meercatte

bouwkundig element
ID: 82048   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82048

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan inrit naar tuin van Garenmarkt nummer 10. Zogenaamd "De Meercatte". Samenstel van breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag en rechts diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, beide onder zadeldak (leipannen). Huidig uitzicht resultaat van deels consoliderende, deels historiserende "Kunstige Herstelling" van 1971-1973 naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge): toevoegen in het diephuis van een tussenstijl of vensterkruisen onder gekoppelde ontlastingsbogen met open voeg, ramen met kleine roedeverdelingen en bovenlichten met glas in lood, en verbouwen van voor- en achtergevels van het breedhuis.

Links bakstenen lijstgevel met centraal dakvenster met tuitgevel (vlechtingen en schouderstukken). Geprofileerde segmentboogdeur en rechthoekige vensters.

Rechts, verankerde, bakstenen trapgevel, op twee stenen gedateerd "1527"; Brugse travee, type II, met rondboogafsluitingen; maaswerk versierd met fijn afgewerkt hoofdje, behouden in de boogvelden van de bovenvensters en in deze van de benedenvensters blootgelegd in 1971; sporen van een beeldnis op de smalle penant. Rechthoekig zolderluik onder natuurstenen latei gevat in spitsboognis met maaswerk bestaande uit driepas met knopen op de neuzen en bloemen op de boogsegmenten. Linker zijgevel met korfboognisje met afgeschuinde dagkanten.

Interieur. Voorhuis met gotische schouw op de bovenverdieping en opkamer van het achterhuis behouden tot 1971.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 224/1971.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • DEVOS P., Brugge, herwonnen schoonheid, Tielt, 1975, p. 183.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 244.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 36-37.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Huis De Meercatte [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82048 (Geraadpleegd op 21-06-2019)