is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van stadswoningen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van twee stadswoningen
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
Samenstel van twee panden met oudere kern, op L-vormige plattegrond. Enerzijds, diep dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw met aanpassingen uit 18de en 19de eeuw. Restauratie in 1988-1989 naar ontwerp van architect S. Van Melkebeke (Haaltert-Kerksken): na jarenlange leegstand, sanering en inrichting van de begane grond als winkelpui en de verdieping als appartementen. Verankerde, bepleisterde en beschilderde trapgevel (9 treden + topstuk) met rechthoekige openingen op lekdrempels. Ingang op vier treden. Bewaard 19de-eeuws houtwerk. Zijgevel: verankerde, bepleisterde en beschilderde klokgevel met driehoekig fronton, onvolledige datering door middel van cijfers ".65." die allicht wijzen op kern uit het derde kwart van de 18de eeuw doch gewijzigd in de loop van de 19de eeuw. Middendeur op vier treden onder klein ondiep balkon op consoles en met smeedijzeren hek.
Interieur. Kelder overkluisd door middel van vier bepleisterde graatgewelven op natuurstenen middenzuil; heipalen uit het tweede kwart van de 14de eeuw. Voorts zolderingen met moer-, kinder en strijkbalken en sleutelstukken.
Anderzijds, deels achter nummer 5 gebouwd breedhuis op verspringende rooilijn, van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Zwaar verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw, afgeboord door fijne waterlijsten en houten kroonlijst op klossen, l. ondersteund door versneden consoles. Links, deur met bordestrap. De achtergevel is een verankerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën.
Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)