erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
82334
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82334

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee panden met oudere kern, op L-vormige plattegrond. Enerzijds, diep dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw met aanpassingen uit 18de en 19de eeuw. Restauratie in 1988-1989 naar ontwerp van architect S. Van Melkebeke (Haaltert-Kerksken): na jarenlange leegstand, sanering en inrichting van de begane grond als winkelpui en de verdieping als appartementen. Verankerde, bepleisterde en beschilderde trapgevel (9 treden + topstuk) met rechthoekige openingen op lekdrempels. Ingang op vier treden. Bewaard 19de-eeuws houtwerk. Zijgevel: verankerde, bepleisterde en beschilderde klokgevel met driehoekig fronton, onvolledige datering door middel van cijfers ".65." die allicht wijzen op kern uit het derde kwart van de 18de eeuw doch gewijzigd in de loop van de 19de eeuw. Middendeur op vier treden onder klein ondiep balkon op consoles en met smeedijzeren hek.

Interieur. Kelder overkluisd door middel van vier bepleisterde graatgewelven op natuurstenen middenzuil; heipalen uit het tweede kwart van de 14de eeuw. Voorts zolderingen met moer-, kinder en strijkbalken en sleutelstukken.

Anderzijds, deels achter nummer 5 gebouwd breedhuis op verspringende rooilijn, van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Zwaar verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw, afgeboord door fijne waterlijsten en houten kroonlijst op klossen, l. ondersteund door versneden consoles. Links, deur met bordestrap. De achtergevel is een verankerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, 1980.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 56.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 93-94.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82334 (Geraadpleegd op )