Godshuis Van Paemel

Beschrijving

Voormalig Godshuis "VAN PAEMEL". Gesticht door Jan van Paemel in 1664. Eerste steenlegging op 21 mei 1669. Voltooid in 1670. Het huidige uitzicht resulteert van grondige restauratiewerken in 1987 naar ontwerp van architect J. Waes (Brugge): de drie huisjes worden omgevormd tot twee woningen en deuren worden gedicht.

Rij van oorspronkelijk drie woningen, van één bouwlaag, nu twee van telkens twee traveeën onder zadeldak (leipannen). Vlaamse gevels van verankerde baksteen, witbeschilderd boven een zwarte plint. Muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Verlaagde rechthoekige vensters waarboven een dakvenster met een per baksteenlaag getrapte tuitgevel en rondboognis met driepasmaaswerk, op de borstwering nieuwe wapenschilden van de stichter. Korfboogdeuren met afgeschuinde dagkanten waarboven een betralied bovenlicht. De schoorsteenschachten localiseren de vroegere wooneenheden.

Interieur. Bewaarde balklagen en dakconstructie bestaande uit schaar- en nokgebinte.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1976.