Beschermd monument

Godshuizen Blindekens, Marius Voet en Van Paemel

Beschermd monument van tot heden

ID
12664
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12664

Besluiten

Gebouwen in Brugge
definitieve beschermingsbesluiten: 09-07-1974  ID: 755

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het godshuis Blindekens, godshuis Marius Voet en godshuis Van Paemel te Brugge, zijn beschermd als monument.



Waarden

Kammakersstraat 7-25 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Godshuis Blindekens

Kammakersstraat 15-19 (Brugge)
Godshuis Blindekens, gebouwd als uitbreiding van de gelijknamige stichting met kapel aan de Kreupelenstraat en opklimmend tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken van 1985 naar ontwerp van architect J. Waes. Rij van vier lage woningen met verankerde gevel van witgeschilderde baksteen, telkens twee traveeën onder zadeldak.


Godshuis Marius Voet

Kammakersstraat 11-13 (Brugge)
Voormalig godshuis, gesticht door Marius Voet die in 1672 een vervallen huis opnieuw laat opbouwen en nog twee huisjes sticht. Huidig uitzicht is het resultaat van een restauratie in 1985 naar ontwerp van architect J. Waes, waarbij de oorspronkelijk drie huizen worden omgevormd tot twee woningen. Woningen van telkens twee traveeën onder zadeldak met verankerde, witgeschilderde bakstenen gevels, gemarkeerd door dakvensters met tuitgevel en rechthoekige opening in rondboognis met driepasmaaswerk, op de borstwering reeds vernieuwde wapenschild van de familie Voet.


Godshuis Van Paemel

Kammakersstraat 7-9 (Brugge)
Godshuis Van Paemel, gesticht door Jan van Paemel in 1664, gebouwd vanaf 21 mei 1669 en voltooid in 1670. Het huidige uitzicht resulteert van grondige restauratiewerken in 1987 naar ontwerp van architect J. Waes, waarbij de rij van oorspronkelijk drie woningen van telkens twee traveeën onder zadeldak werden omgevormd tot twee woningen. Gevels van verankerde, witgeschilderde baksteen, gemarkeerd door dakvensters met een getrapte tuitgevel en rondboognis met driepasmaaswerk, op de borstwering nieuwe wapenschilden van de stichter.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuizen Blindekens, Marius Voet en Van Paemel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.