erfgoedobject

Herberg De Zwaan en mouterij

bouwkundig element
ID: 84640   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84640

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan en mouterij
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken
  Deze bescherming is geldig sinds 14-01-1998

Beschrijving

Voormalige herberg "De Zwaan" en mouterij, laatste pand van de Wapenplaats aansluitend bij de Markegemstraat. Het pand is opgenomen binnen het beschermde dorpsgezicht van Wakken, beschermd bij M.B. van 14/01/1998.

Reeds vermeld in 1721, in de 19de en 20ste eeuw speelt het café een rol in het gemeenschapsleven (onder meer vestiging van een toneelvereniging). Het café krijgt achtereenvolgens de namen "Hotel de Flandre" en "Flandria". Rijwoning van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts een koetsdoorgang. 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met oudere kern. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, vensters met vlakke omlijstingen.

Achterliggende bakstenen gebouwen van de voormalige mouterij gegroepeerd rond een geasfalteerde binnenplaats.

 • ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN – ONROEREND ERFGOED, DW2039.
 • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 61-63.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2007


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Wakken

 • Is deel van
  Wapenplaats

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herberg De Zwaan en mouterij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84640 (Geraadpleegd op 05-08-2020)