Fort van Koningshooikt

Gemeente Lier

• Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Fort van Koningshooikt

Typologieforten
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Pantserfort van eerste orde met samengevoegde caponnières, gebouwd circa 1908 (toegang met jaartal 1908 op gevelsteen) onder leiding van geniekapitein E. Badoux. Deel uitmakend van hoofdweerstandsstelling van de vesting Antwerpen, gerealiseerd bij wet van 1906, en bestaande uit forten met een tussenruimte van circa 5 kilometer waarin schansen geplaatst werden. Veel belang werd gehecht aan het bestrijken van de tussenruimten met zogenaamde traditorebatterijen.

Gebouwd volgens de nieuwste principes inzake vestingbouw, zonder in open lucht opgestelde kanonnen. Bewapening bestond uit 10 koepels voor kanonnen van 15-7,5 en 12 centimeter. Beschoten op 1 oktober 1914 en twee zware ontploffingen deden op 2 oktober de vesting ontruimen. Na 1918 wagenopslagplaats. Anti-tankbeveiliging aangebracht in 1939-1940. Na de Tweede Wereldoorlog bewoond en deels in gebruik genomen als champignonkwekerij. Privé-bezit sinds 1954 en geopend als café-dancing in 1966.

Nagenoeg rechthoekige omgrachte constructie van ongewapend beton bedekt met aarde. Toegang aan noordwestzijde, dit is richting Lier, met betonnen vlakke brug en ophaalbrug en uitspringende, vlak afgedekte keel met centrale rondbogige doorgang. Geblokte hoeken, doorgang in geblokte omlijsting, waarboven gevelsteen met jaartal 1908.

• GILS R., De totstandkoming van de vesting Antwerpen - systeem 1906-1907, in Mededelingenblad van de Simon Stevinstichting, nummer 3, herfst 1988, p. 2-16.
  • Historisch overzicht van de vesting Antwerpen, in Mededelingen van de Simon Stevinstichting, nummer 2, juni 1982.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen-Roeselare, 1986, p. 382-383.

Auteurs: Wylleman, Linda