erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
88844
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88844

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Sarkoheemstraat nr. 15. Voormalige pastorie van de parochie, opgetrokken in 1871 in een eenvoudige neogotische stijl. Opvallend gebouw met deels ommuurde voortuin en mooie achterliggende tuin.
De pastorie is gelegen ten noordoosten van de parochiekerk. Ze wordt in 1871 gebouwd ten westen buiten de achtvormige omwalling van de oudere, van 1683 daterende pastorie. Bij deze bouwfase wordt de oude ommuring en de achterliggende tuinaanleg bewaard. Een begin-19de-eeuws kaartboek in het Rijksarchief van Brugge laat op heldere wijze de opstelling van de oude pastorie zien, waarbij de verzorgde tuinaanleg met geometrische waterpartijen opvalt.
Een jaar later wordt de oude pastorie afgebroken, waarna de percelen met omwalling worden omgevormd tot tuin. De deels bewaarde omwalling wordt sinds eind 20ste eeuw gebruikt als openbaar park met veel bomen, waarbij vier bakstenen en houten boogbruggen over de walgrachten leiden. Een dreef ten noorden van de pastorie leidt naar het achterliggende park. Anno 2005 werd de pastorie gerenoveerd.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak. Links en rechts, lagere aanbouw. De gele baksteenbouw vertoont eenvoudige neogotische versieringselementen zoals een Brugse travee in de centrale deurtravee die uitloopt op een getrapt dakvenster, de omlijsting van de voordeur en de opgedeelde muurdammen tussen de beneden- en bovenvensters. Smeedijzeren sierankers. Rechthoekige vensteropeningen en korfbogige voordeur met nisvormig bovenlicht; nieuw schrijnwerk naar oud model.
Uit de indeling van de achtergevel kan een centraal trappenhuis afgelezen worden.

RIJKSRARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen van het Rijksarchief te Brugge, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1871/8, 1872/7, 1981/12.

Parochieboek van Leke, Lombardsijde, …, Zerkegem, Handzame, 1975, s.p.
VION L., Zerkeghem, Feuilleton van 't Boterkuipje van Dixmude, s.l., 1867, p. 3-6.


Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88844 (Geraadpleegd op 18-04-2021)