Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 83344 | Bouwkundig element

Stadswoning

Langestraat 127 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 83363 | Bouwkundig element

Kruispoort

Langestraat 191 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten westen van Buiten Kruisvest en met variërende bestemmingen in de loop der tijden. Gebouwd als stadspoort, later ingericht als conciërgewoning en museum voor oorlogsgeschiedenis (tot circa 1988).


ID: 75024 | Bouwkundig element

Hoeve De Potterie

Legeweg 327 (Brugge)
Hoeve bestaat uit een woonhuis en een bergschuur met afzonderlijke paardenstal ten oosten van de bergschuur en de varkensstal ten westen ervan.


ID: 82359 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.


ID: 301449 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Mariastraat (Brugge)
Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.


ID: 82411 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal - Broederklooster

Mariastraat 38, 44 (Brugge)
Voormalig broederklooster. Samenstel van verschillende gebouwen, waaronder het hoofdgebouw opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw, met een kleinere vleugel gedateerd 1503, een huis met meesterskamer, voornamelijk opklimmend tot de tweede helft van de 15de eeuw en vergroot in het eerste kwart van de 16de eeuw, een tweede huis teruggaand tot midden 16de eeuw, een kloostergang van kort na 1503, en een kapel herbouwd in 1907-1909. In de kloosterhof, bakstenen waterput en smeedijzeren bekroning van 1907 naar ontwerp van L. Delacenserie uitgevoerd door E. De Vooght.


ID: 82360 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal

Mariastraat 38, 44, 36A, Oostmeers 17 (Brugge)
Hospitaaldomein palend ten oosten aan de Maria- en Heilige-Geeststraat, ten zuidoosten aan de Reie, ten zuiden aan het Zonnekemeers, ten westen aan de Oostmeers en ten noorden aan de Goezeputstraat, hier uitgebouwd vanaf de 12de eeuw. De gebouwen op de site omvatten onder meer middeleeuwse ziekenzalen opklimmend tot de 13de eeuw met Sint-Corneliuskapel uit de eerste helft van de 15de eeuw, een broederklooster gebouwd vanaf de tweede helft van de 13de eeuw, een 16de-eeuwse zusterklooster, 19de-eeuwse uitbreidingen, waaronder een toenmalige kraaminrichting en nieuwe ziekenzalen uit derde kwart 19de eeuw, en tot slot een vroeg-20ste-eeuwse kraamkliniek, een oogkliniek en neus-, keel- en oorkliniek.


ID: 82410 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal - Middeleeuwse ziekenzalen

Mariastraat 44 (Brugge)
Drie parallelle hallenzalen in romaanse en gotische stijl, opklimmend tot de 13de eeuw, ten zuiden palend aan de Reie. Opgetrokken uit veld-, tuf- en baksteen, gebruik van Doornikse steen voor zuilen, scheibogen, lijstwerk, bolkozijnen en van Euvillesteen voor de restauraties. De zalen omvatten eveneens een kerk, Sint-Corneliuskapel en romaanse toren.


ID: 29464 | Bouwkundig element

Hoekpand Boechoute

Markt 15, Sint-Amandsstraat 1 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand met oude kern uit het vierde kwart van de 15de eeuw. Verankerde bakstenen scherm- en lijstgevel van drie traveeën en vijf bouwlagen, en zijgevel van twee traveeëen, gemarkeerd door Brugs travee. Baksteen met gebruik van zandsteen voor hoekblokken en tussenstijlen en -dorpels. Boven de middentravee prijkt een windwijzer en -vaan van 1676-1677. Aan de Sint-Amandsstraat lagere aanbouw van twee traveeën en vier bouwlagen met een bepleisterde gevel en een bakstenen dakkapel met tuitgeveltje en bolkozijn.


ID: 29469 | Bouwkundig element

Muntatelier

Markt 21 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gedateerd met een jaarcartouche 1623, maar met 13de-eeuwse kern. Barokgetinte trapgevel van verankerde baksteen. Huidig uitzicht wordt bepaald door een verfraaiende Kunstige Herstelling in 1896 naar ontwerp van architect J. Coucke.