1570 resultaten
ID: 29457 | Bouwkundig element
Markt 7, Oude Burg 2A-D, 2F, Wollestraat 2 (Brugge)
Oorspronkelijk commercieel en bestuurlijk complex aan de zuidelijke Marktzijde, ingesloten door de Wollestraat ten oosten, de Oude Burg ten zuiden en de Hallestraat ten westen; imposante constructie gemarkeerd door het belfort en voorzien van een ruime binnenplaats. De hallen en het belfort werden als één geheel gebouwd na de brand van 1280. Het complex weerspiegelt het toenmalige belang van Brugge en zijn lakennijverheid, en getuigt tevens van het monumentale en grootschalige karakter van de openbare burgerlijke architectuur in de Middeleeuwen en het omgaan met een dergelijk monument door de eeuwen heen.
ID: 82026 | Bouwkundig element
Meestraat 6, Steenhouwersdijk 6 (Brugge)
Oorspronkelijk één pand bestaande uit een hoofd- en bijhuis, opgetrokken in twee fazen in de loop van de 13de eeuw, zie baksteenformaat. In de loop van de 17de eeuw geplitst in twee huizen met name Meestraat nummer 4 en Meestraat nummer 2 - Steenhouwersdijk nummer 6, afleesbaar uit de verschillende kelderoverwelvingen en zie Poppkaart (1856). Circa 1900, verdeeld in huidige drie woningen. "Kunstige Herstelling" van 1997 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): opdelen van Steenhouwersdijk nummer 6 in twee appartementen. "Kunstige Herstelling" van 1999-2001 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) onder meer openen van blinde vensters, aanbrengen van afgeronde dakkapellen en consoliderende restauratie van gevels en bedaking.
ID: 29659 | Bouwkundig element
Moerstraat 1 (Brugge)
Georiënteerde, in kern vroeggotische bakstenen hallenkerk met 13de-eeuwse kern en met zware kruisingstoren uit de 14de eeuw.
ID: 301450 | Bouwkundig element
Moerstraat 1 (Brugge)
Muurschilderingen uit de eerste helft van de 14de eeuw in de spaarnissen van het noordelijk transept. Links een voorstelling van Christus en de ongelovige Thomas, die zijn rechterhand in de zijdewonde van Christus legt; rechts de Heilige Johannes de Doper.
ID: 29490 | Bouwkundig element
Moerstraat 23 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) met kern uit de 15de eeuw.
ID: 29492 | Bouwkundig element
Moerstraat 26-28 (Brugge)
Twee diephuizen, achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn, met klein voorplein afgesloten door middel van een smeedijzeren hek op arduinen basis; drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 29501 | Bouwkundig element
Moerstraat 62 (Brugge)
Breedhuis van zes traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak, van het dubbelhuistype. Circa 1800 opgetrokken, vermoedelijk als samenvoeging van drie diephuizen, met slechts twee bouwlagen, later aangepast onder meer tussen 1823 en 1832 toevoeging van lagere derde bouwlaag.
ID: 29518 | Bouwkundig element
Naaldenstraat 17-21, 19A (Brugge)
Voormalige patriciërswoning, sinds 1829 klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde afgezet met galerijen; zuidelijke traptoren in oksel; kapel aan noordwestzijde en achterliggende ommuurde tuin lopend tot aan de Grauwwerkersstraat met achteraan een kleine kapel. De oudste kern dateert uit eerste helft 15de eeuw, uitgebreid later in de 15de eeuw en 16de eeuw.
ID: 29514 | Bouwkundig element
Naaldenstraat 7 (Brugge)
Belangrijk herenhuis gebouwd in 1444 in opdracht van Antoine de Bourbon, hertog van Vendôme en heer van Gistel. Huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen.
ID: 82074 | Bouwkundig element
Nieuwe Gentweg 110 (Brugge)
Heden deel van het Koninklijk Technisch Atheneum. Complex dat zich uitstrekt tot Jakobinessentraat en Oude Gentweg. Oorspronkelijk kapel, passantenhuis zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth", en Magdalenagasthuis.