Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 82000 | Bouwkundig element

Herenhuis

Katelijnestraat 82-84 (Brugge)
Breedhuis van zes/zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), op L-vormige plattegrond. In oorsprong links diephuis, mogelijk uit de tweede helft van de 14de eeuw, zie sporenkap en baksteenformaat. Later samengevoegd met breedhuis rechts. Heden gedateerd "1647" doch grondig hersteld in 1901. "Kunstige Herstelling" van 1957-1959 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).


ID: 81978 | Bouwkundig element

Godshuis Rooms Convent

Katelijnestraat 9-19 (Brugge)
Reeds vóór 1330 gesticht als convent, zijnde aalmoezenhuis, vermoedelijk door een lid van familie (de) Ram, en in de loop van het derde kwart van de 15de eeuw heropgericht als godshuis voor zeven of acht arme vrouwen. In 1939, herbouwen van noordvleugel naar ontwerp van architect F. Koentges (Brugge). In 2002-2003, restauratie aan de gang naar ontwerp van architect F. Verbeke (Brugge): herindeling tot vier woongelegenheden.


ID: 29377 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel en ambachthuis van de kaarsgieters

Keersstraat 1, Philipstockstraat 13 (Brugge)
Voormalige Sint-Pieterskapel en ambachtshuis van de kaarsgieters, heden zogenaamd "'t Keerske". Kapel oorspronkelijk bestaande uit een crypte, heropgebouwd circa 1389 en sinds 1581-1593 in gebruik als vereringskapel van het ambacht van de kaarsgieters. De ingebouwde voorgevel is gedeeltelijk zichtbaar vanop een kleine koer: bakstenen tuitgevel van één travee en twee bouwlagen. Op begane grond blinde arcade, mogelijk uit de 14de eeuw. Ambachtshuis opgevat als breedhuis van twee bouwlagen met jaarankers 1615.


ID: 29379 | Bouwkundig element

Stadswoningen De Rode Leeuw en De Bijbel

Kelkstraat 2 (Brugge)
Oorspronkelijk drie diephuizen met een ritmiek van twee traveeën en twee bouwlagen onder drie gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 301364 | Archeologisch / Landschappelijk element

Circulaire structuur Ver-Assebroek

Kerkdreef (Brugge)
De archeologische zone omvat een graslandcomplex met de circulaire structuur van Ver-Assebroek.


ID: 29395 | Bouwkundig element

Stadswoning Sint-Martinus

Korte Riddersstraat 10 (Brugge)
Hoekhuis van vier/drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1647, maar met 15de- tot 16de-eeuwse kern, zie dakconstructie. De muuropeningen werden in de loop van de 18de eeuw aangepast. Verankerde, geschilderde lijstgevel van baksteen met gebruik van natuursteen. Op hoek Mariabeeld met Kind onder baldakijn. Zijgevel met trapgevel.


ID: 29396 | Bouwkundig element

Godshuis Reylof-De Blieck

Korte Vuldersstraat 1 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw.


ID: 29414 | Bouwkundig element

Jezuïetenklooster

Kortewinkel 10-12 (Brugge)
Jezuïetenklooster ondergebracht in complex bestaande uit drie diephuizen aan straatzijde, tuinvleugels, kapel en oorspronkelijk ook kerk in Vlamingstraat, gegroepeerd rondom een grote tuin. Drie diephuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verankerde bakstenen trap- en puntgevels met gebruik van zandsteen. Middelste pand met kern uit eerste helft 14de eeuw en een gotische gevel uit het eerste kwart van de 16de eeuw, gerestaureerd in 1873-1874. Links en rechts twee gevels geïnspireerd op oudere gevel en gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J. de Bethune. Links ervan, de zogenaamd Jezuïetenkapel der Zaligsprekingen van 1890. Eenbeukige, neogotische kapel vijf traveeën en een vijfzijdige apsis, met een verankerde, gekanteelde schermgevel van baksteen.


ID: 29409 | Bouwkundig element

Stadswoning

Kortewinkel 3 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 15de eeuw. Verankerde tuitgevel van baksteen, heden met enkelhuisopstand. Top afgewerkt met vlechtingen.


ID: 29422 | Bouwkundig element

Huis De Cluuse

Kraanplein 4, Kraanrei 2A (Brugge)
Bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder zadeldak. In kern woonhuis dat hier in de jaren 1270 werd gebouwd naast de verdwenen tredmolenkraan. Verbouwingen in 16de en 18de eeuw. Bijzonder is dat het huis vandaag nog in grote mate beantwoordt aan afbeeldingen van het Kraanplein in schilderijen en miniaturen van Hans Memling, Simon Bening en Pieter Pourbus.