Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 83649 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Baafsabdij

Buitenhof (Gent)
Ruïne van de voormalige brouwerij der Sint-Baafsabdij, opgetrokken in de loop van de 12de eeuw uit Doornikse steen. Oorspronkelijk romaans gebouw van twee bouwlagen, door het verhoogd straatniveau slechts één bouwlaag hoog met rondboogvensters.


ID: 200806 | Bouwkundig element

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.


ID: 19048 | Bouwkundig element

Hoekcomplex met kern van het Weeshuis

Burgstraat 105-107, 105A-D, Ramen 39-41, 39A-B (Gent)
Hoekcomplex dat mogelijk de kern bewaart van het voormalige, tot de 13de eeuw opklimmende Weeshuis met kapel. Woonhuis in de Burgstraat waarschijnlijk eind 17de eeuw verbouwd na de verkoop van de kapel; bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak. Zijvleugel in Ramen met twee bouwlagen van dertien traveeën. Acht linker traveeën, volgens bouwaanvraag van 1780 verbouwd samen met de achtergevel in de Komijnstraat. Deze vleugel aan Ramen is opgesplitst in drie panden.


ID: 19008 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgstraat 11 (Gent)
Breedhuis met een verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, drie en een halve bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak. Volgens bouwaanvraag in 1853 verbouwde renaissancekern uit de 16de eeuw met heden nog behouden romaanse kelder uit de 13de eeuw.


ID: 19018 | Bouwkundig element

Hoekcomplex

Burgstraat 24, 22A, Jan Botermanstraat 1-3, 1A-C (Gent)
Hoekcomplex, bestaande uit panden daterend uit verschillende periodes. Bewaarde restanten van het zogenaamde Naeldekens Couvent in de noordelijke vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat, namelijk van de 13de-14de-eeuwse kapel van dit klooster. Later eigendom van de familie Laury, die onder meer een nieuw huis laat bouwen, namelijk de linkse dwarsvleugel gedateerd 1642. De voorgevel aan de Burgstraat werd verbouwd in 1728. Rechts daarvan bevindt zich het hoekhuis met de Jan Botermanstraat, uit de tweede helft 18de eeuw, maar mogelijk met een oudere kern. Vleugels aan de Jan Botermanstraat met onder meer voormalige koetshuizen en een woonhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel in Lodewijk XIV-stijl.


ID: 19022 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgstraat 28-30, 30A-C (Gent)
Diephuis met drie bouwlagen en drie traveeën onder schilddak, volgens archiefstukken met lijstgevel van 1867 ter vervanging van een in- en uitgezwenkte top van 1703. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven een hardstenen plint. Behouden overwelfde kelder op zuilen, mogelijk uit de 14de eeuw.


ID: 19035 | Bouwkundig element

Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
De orde der geschoeide karmelieten kocht in 1651 een deel aan van het voormalige Prinsenhof, het zogenaamde Leeuwenhof. In de noordoosthoek van de huidige tuin staat nog een 15de-eeuws bakstenen gebouw dat een restant is van het Leeuwenhof, circa 1440 gebouwd in de tuin van het Prinsenhof. In 1657, schenking van een stuk grond ten noordwesten van de tuin door aartshertog Leopold van Oostenrijk voor het bouwen van een kluis met kapel, gewijd aan de Heilige Leopoldus. De oudste kloostergebouwen dateren van de tweede helft 17de eeuw: de west- en zuidvleugel van 1668, vanaf 1687 uitgebreid met de noordvleugel. De kloostergebouwen zijn gegroepeerd rondom een vierkante kloostergang en toegankelijk via een barok poortje. De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1703 naar ontwerp van broeder Leonardus van Langenhove.


ID: 200908 | Bouwkundig element

Omheiningsmuur Prinsenhofkasteel

Burgstraat 46, Prinsenhof, Sanderswal (Gent)
Van de omheiningsmuur van de grafelijke en vorstelijke residentie Prinsenhof, in oorsprong met een middeleeuwse opperhof- en neerhof configuratie, zijn nog restanten bewaard, zowel van het noordelijk deel in het verlengde van de Donkere Poort en van het westelijk en zuidelijk deel in de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten. Aan Prinsenhof is ook een omheiningsmuur bewaard, die één van de binnenmuren van het Prinsenhof flankeerde.


ID: 24570 | Bouwkundig element

Metselaarshuis

Cataloniëstraat 1, Sint-Niklaasstraat 2-6, 6A-C (Gent)
Het Metselaarshuis is in oorsprong een 13de-eeuwse stadswoning, waarvan de achter- en zijgevels waren opgetrokken in onregelmatige stukken Doornikse kalksteen. De voorgevel werd in 1526 vervangen door een zandstenen parement in laatgotische stijl. De voorgevel werd grotendeels heropgebouwd bij de restauratie in de jaren 1980.


ID: 26227 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Heilige Cyprianus met kerkhof

Desteldonkdorp (Gent)
Oorspronkelijke éénbeukige georiënteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor heropgebouwd in 1541, uitbreidingen omstreeks 1597 en verscheidene herstellingen in de 17de eeuw. Volgens kadastergegevens van 1904 werd de kerk bij de restauratiewerken, die vermoedelijk circa 1900 plaats vonden, vergroot. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens, een ereperk voor de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen en een imposante bakstenen grafkapel met ervoor een calvarie.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.