Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 24673 | Bouwkundig element

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw, gerestaureerd tussen 1890 en 1902 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd. Van het oorspronkelijke steen bleef de heden sterk gerestaureerde oostelijke vleugel in Doornikse kalksteen langs de Nederschelde met donjon bewaard.


ID: 301470 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
In de zogenoemde gotische zaal van het Geeraard de Duivelsteen bevinden zich muurschilderingen met de voorstellingen van de apostelen Matheus en Johannes de Evangelist. Zij worden gedateerd in het midden van de 15de eeuw.


ID: 301469 | Bouwkundig element

Muurschilderingen in de Abdij van de Bijloke

Godshuizenlaan 2, 2B (Gent)
In de Abdij van de Bijloke zijn muurschilderingen bewaard. In de kapel bevinden zich medaillons op de noord- en zuidmuur, daterend uit het laatste kwart 13de eeuw, bij onderzoek in 1994 nadat de kapel kort tevoren grotendeels ontpleisterd was. Waardevol monumentaal geconcipieerd ensemble van 14de-eeuwse muurschilderingen in het refectorium.


ID: 24711 | Bouwkundig element

Hoekhuis De Spiegel

Goudenleeuwplein 1, Klein Turkije 2A (Gent)
Hoekhuis daterend uit de 13de eeuw met twee bouwlagen onder een zadeldak. Voorgevel van vijf traveeën bepleisterd en met bovenvensters en een rondboogdeur op de begane grond, daterend van 1778. Zijgevel in Klein Turkije opgevat als trapgevel van Doornikse kalksteen met herstellingen van baksteen.


ID: 206806 | Bouwkundig element

Middeleeuws keldercomplex

Goudenleeuwplein 5, Hoogpoort 52, Stadhuissteeg 3-5 (Gent)
Geheel van kelders uit de middeleeuwen en nieuwe tijden teruggaand op enkele gebouwen langs de Hoogpoort (huis ’t Gulden Hoofdt en huis De Ketele) en de Stadhuissteeg (huis Stadhuissteeg 5).


ID: 24738 | Bouwkundig element

Seminariehuis

Gouvernementstraat 12-14 (Gent)
Het Seminariehuis is een herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak en schilddak, volgens archiefstukken vermoedelijk te dateren 1767, maar met restant van een tot de 13de eeuw opklimmend steen. Bepleisterde lijstgevel met boven de vier middentraveeëneen bekronend driehoekig fronton met oculus, omringd met rococomotieven in stucwerk. Sobere achtergevel met drie vooruitspringende traveeën.


ID: 201463 | Bouwkundig element

Kelder van Het Rymhuis

Gouvernementstraat 20 (Gent)
13de-eeuwse kelder in Doornikse steen, oorspronkelijk behorend tot het woonhuis van Symoen Rym.


ID: 24747 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouvernementstraat 34-38 (Gent)
Het burgerhuis was oorspronkelijk een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovengronds gedeelte gaat vermoedelijk terug tot de 16de of 17de eeuw maar heeft nu het uitzicht van een 19de-eeuws burgerhuis bestaande uit vier traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde en beschilderde gevel.


ID: 24758 | Bouwkundig element

Romaans stapelhuis Spijker

Graslei 10 (Gent)
Spijker, opklimmend tot het vierde kwart van de 12de eeuw, tot 1734 opslagplaats voor het graan dat langs de Leiehaven vervoerd werd. Na een brand in 1896, gerestaureerd in 1903 naar ontwerp van architect August Van Assche. Licht voorover buigende gevel van zeven traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, met een brede verankerde trapgevel van zes traveeën en toegevoegde travee afgedekt met twee kantelen, volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen. Achtergevel met een verankerde trapgevel van Doornikse kalksteen.


ID: 24760 | Bouwkundig element

Cooremetershuys

Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal en constructiemethode eigen aan de 13de eeuw. De huidige gevel van het Cooremetershuys dateert van 1698 en werd gebouwd voor het Steen wat zijn uitzonderlijke breedte verklaart. Het huidige dubbelhuis telt drie bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak en een verankerde bakstenen trapgevel. De gevel werd door architect J. De Waele in 1906-1907 gereconstrueerd naar de toestand van 1698. De zijgevel in het Hazewindstraatje is een verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen.