Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87971 | Bouwkundig element

Werkplaats van de Westvlaamse Scheepswerven n.v.

Legeweg 157 (Oostkamp)
Scheepswerven gesticht in 1948. Vrij imposant, bakstenen gebouw met langsgevels geritmeerd door vlakke pilasters, waartussen muuropeningen met betonnen roedeverdelingen. Puntgevels met grote poorten. IJzeren spanten en trekkers.


ID: 88106 | Bouwkundig element

Stoomkorenmolen

Lodistraat 75 (Oostkamp)
Stoomkorenmolen bestaande uit enerzijds een landgebouw opklimmend tot de 18de eeuw, ingebouwd tussen de eind 19de-eeuwse gebouwen van een stoomkorenmolen en anderzijds een in 1935 gedeeltelijk herbouwd woonhuis. Tot in 1884 gelegen bij de houten Armoede molen.


ID: 88108 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvegracht

Lodistraat 86 (Oostkamp)
Omwalde, in oorsprong wellicht eind 18de-eeuwse hoevesite te bereiken via een lange populierendreef en bestaande uit een onverhard erf met hoeve van het langgeveltype, met geïncorporeerde paardenstal en schuur. Tegenover de hoeve staat een koeienstal met wagenkot. Achter de hoeve bevindt zich nog een aardappelkelder en palend aan het erf een afzonderlijk omwalde, kleine heuvel met erop een torenconstructie, in de volksmond Galgentoren genoemd.


ID: 88031 | Bouwkundig element

Huldemonument en gedenkplaat voor de Canadese soldaten en de   burgerlijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

Moerbrugsestraat (Oostkamp)
Huldemonument ontworpen in 1994 door Ben Snauwaert in opdracht van het gemeentebestuur van Oostkamp. Arduinen gedenkplaat met de namen van de burgerlijke slachtoffers van de Slag om Moerbrugge op 11-12 september 1944. Oorspronkelijk aangebracht op een oorlogsgedenkteken en heden ingewerkt in het vredesmonument. Oorspronkelijk onthuld op 11 september 1949 als herinnering aan de Slag om Moerbrugge in 1944..


ID: 88208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Raepenburg

Munkenstraat 4-6 (Oostkamp)
Kasteelsite ontstaan circa 1800, bestaande uit een toegangsdreef, een neoclassicistisch kasteeltje, gelegen in een ruim aangelegd park met in het noorden het koetsgebouw en een ommuurde moestuin. Toegangspoort met eenvoudig smeedijzeren hek, muurpilasters. Eenvoudige laat 19de-eeuwse bakstenen ijskelder. In de tweede helft van de jaren 1920 wordt het kasteel vrij ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Hocepied. Neoclassicistisch kasteeltje van vijf traveeën en een souterrain en twee bouwlagen, afgedekt door leien zadeldaken op een vrij compacte, quasi driehoekige plattegrond.


ID: 87991 | Bouwkundig element

Pachthoeve van kasteel Nieuwburg

Nieuwburgstraat 11 (Oostkamp)
In oorsprong mogelijk 17de-eeuwse pachthoeve die tot op heden behoort tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Erftoegang via een bakstenen brugje over de sloot en een ijzeren hek. Boerenhuis oorspronkelijk van het langgeveltype. Verankerde, geschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Achtergelegen kleinschalig schuurvolume onder een sterk overkragend zadeldak met pannen. Aan de overzijde van de weg, een geschilderd schuurvolume van twee bouwlagen, volgens het kadaster gebouwd in 1954, en in 1955 achteraan uitgebreid met een varkensstal.


ID: 87999 | Bouwkundig element

Het gazekot horende bij de melkerij Nieuwburg

Nieuwburgstraat 34 (Oostkamp)
Het gazekot horende bij de melkerij Nieuwburg, later naar verluidt omgebouwd tot de directeurswoning van de kaasfabriek. Witgeschilderde baksteenbouw van drie traveeën op een zwart gepekte plint onder een vernieuwd leien zadeldak.


ID: 87990 | Bouwkundig element

Hoevetje

Nieuwburgstraat 9 (Oostkamp)
Hoevetje, tot op heden deel uitmakend van de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Het primitief kadasterplan van circa 1835 geeft de huidige configuratie bestaande uit een woonhuis met stallen weer. In 1956 registreert het kadaster de uitbreiding van het woonhuis en de stallen; het woonhuis wordt uitgebreid waardoor een L-vormig volume ontstaat, achter de bestaande bebouwing worden nog twee landgebouwen voorzien.


ID: 88006 | Bouwkundig element

Hoeve Beau Séjour

Oedelemsestraat 116 (Oostkamp)
Hoeve gebouwd op een site die opklimt tot de 18de eeuw, doch de hoeve zelf is wellicht volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Boerenhuis van verankerde baksteen van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Tegenover het boerenhuis: drie tegen elkaar gelegen stalvolumes confer verschillende nokhoogtes en baksteenkleuren.


ID: 88118 | Bouwkundig element

Hoeve

Papenvijversstraat 11-13 (Oostkamp)
In oorsprong eind 18de-eeuwse hoeve bestaande uit een achteraan gelegen schuur en vooraan een boerenhuis van het langgeveltype, van de straat afgescheiden door een erf met enkele fruitbomen. Later opgesplitst in twee verschillende wooneenheden.