Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met leilindes

Grotstraat, Vijf Eikenstraat (Oostrozebeke)
Bakstenen pijlerkapel gebouwd circa 1985. Op de hoek met de Grotstraat en deels opgenomen in de tuin van nummer 2. Met houten zitbankje en geflankeerd door linden.


ID: 92200 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Jozef (wijk De Ginste)

Grotstraat (Oostrozebeke)
Het orgel is een hybried bouwsel, ineengeknutseld rond 1970 door een kapelaan van De Ginste (monnik van de abdij van Steenbrugge), met divers recuperatiemateriaal. Voor sommige elementen heeft hij hulp gekregen van de firma Loncke.


ID: 87660 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Halewijnstraat (Oostrozebeke)
Gelegen in de sociale woonwijk "Gavers" tussen de Wielsbekestraat en de Gaverbeek. De kapel is gebouwd in 1986-1987 op vraag van de wijkbewoners. Staat in een parkje met enkele banken omgeven door haagbeuk en beplant met meerdere bomen waaronder een treurwilg en een linde. Roze baksteenbouw boven een roodbakstenen plint en onder half, overstekend schilddak (zwarte, mechanische pannen) gedragen door twee betonnen zuiltjes.


ID: 87665 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Hoogleenstraat (Oostrozebeke)
De Kruiskapel of in de volksmond Steentjeskapel genoemd omdat deze indertijd aan de familie Vandersteen toehoorde. De bouw van de kapel heeft te maken met de aanleg van de "Wyborghbrug" nu "Kalbergbrug" over de Mandel en zou dateren van 1820. In zijn huidige vorm: nieuwbouw in witbeschilderde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87681 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Ingelmunstersteenweg (Oostrozebeke)
Roodbakstenen pijlerkapel onder spits toelopend zadeldakje met zwarte kunstleien en gemetst knielbankje.


ID: 87683 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ingelmunstersteenweg 230 (Oostrozebeke)
Historische, achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd, deels onverhard erf. Achteraan grenst de hoeve aan de Mandelmeersen. De hoeve staat op een figuratieve kaart van 1689 met eigendommen van het "Goed en de Heerlijkheid te Nieuwenhove" afgebeeld. Langgestrekt, gerenoveerd woonhuis en geïncorporeerd wagenhuis, heringericht en nu deel uitmakend van het woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met 18de-eeuwse kern, uitgebreid in de 19de eeuw.


ID: 87693 | Bouwkundig element

Roterij en vlasfabriek

Kalbergstraat (Oostrozebeke)
Achterin gelegen voormalige roterij en vlasfabriek, volgens het kadaster circa 1936 opgetrokken als kunstmatige rooterij. Circa 1940 is er sprake van een vlasfabriek, deze wordt uitgebreid en een vlasschuur eraan toegevoegd, circa 1958 kent het geheel nog een uitbreiding. Betonnen constructies.


ID: 87696 | Bouwkundig element

Burgerhuis met roterij en vlasfabriek

Kalbergstraat 107, 111-113 (Oostrozebeke)
Vrijstaande woning volgens het kadaster opgetrokken circa 1931. De achterin gelegen roterij en vlasfabriek is toegevoegd circa 1947 en is nu in gebruik als houthandel. Woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87695 | Bouwkundig element

Residentie Rozenberg

Kalbergstraat 92 (Oostrozebeke)
Residentie "ROZENBERG", rustoord opgericht in 1962 ter vervanging van het Sint-Augustinusgesticht (Tieltsteenweg) dat in 1964 wordt gesloopt. Gevelsteen in de inkom met opschrift "EERSTE STEEN GELEGD DOOR/ Z.E.H. JOZEF VANDEN ABEELE/ PASTOOR/ 16-6-1962".


ID: 87700 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kanaalweg (Oostrozebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel. Gebouwd in het Mariajaar 1954 op initiatief van de wijkbewoners. Spitsboogvormige pijlerkapel in grijsbeschilderde baksteen. Beglaasde spitsboognis met beeld van Moeder met Kind.