Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 88120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hertsberge

Proosdijstraat 38, 38A (Oostkamp)
De site bestaat vandaag uit een 16de-eeuwse kapel, een begin 19de-eeuws kasteel met bijgebouwen, mogelijk deels met een bewaarde oudere kern. Het kasteel is een imposant bouwwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoofdvolume op T-vormig grondplan, achteraan afgesloten door een oudere vleugel, die parallel is gesitueerd met het hoofdvolume. De tuinaanleg is vermoedelijk ontwikkeld in de 16de-17de eeuw met moestuinen en boomgaarden, omgeven door landerijen, dreven en bossen. Vroegste parkaanleg vermoedelijk daterend van eerste helft 19de eeuw. Bewaarde ijskelder en resterende, maar vervaagde moestuinruimte met hoge omsluitende fruitmuren.


ID: 88121 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Proosdijstraat 39 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen volgens het kadaster gebouwd in 1873-1875. Vergroting van de hoeve in 1946: uitbreiding van de schuur en bouw van een landgebouwtje ten westen van het woonhuis. Eénlagig boerenhuis van vier onregelmatige traveeën.


ID: 88231 | Bouwkundig element

Moderne hoeve

Reigatstraat 1 (Oostkamp)
Moderne hoeve, gebouwd in 1954 in opdracht van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendommen te Brussel naar het ontwerp van 1953 van architect René Dedeyne. Vrij imposant, langwerpig volume opgebouwd uit baksteen, volledig witgeschilderd en afgedekt door een zadeldak met golfplaten. Gebouwd volgens het basisprincipe om alle onderdelen van de hoeve te verzamelen onder één dak.


ID: 88024 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Rozenstraat (Oostkamp)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in de jaren 1960, naast het toenmalige opvangtehuis voor zwervers, leurders en woonwagenkinderen (nr. 14), dat oorspronkelijk startte in het voormalige wijkschooltje aan de Hertsbergsestraat.


ID: 88236 | Bouwkundig element

Moderne hoeves

Sasputstraat 2-4 (Oostkamp)
Gelijkaardige hoeves, gebouwd in 1959 volgens het basisprincipe om de hoevegebouwen te verzamelen onder één dak. Nummer 4 is gebouwd in opdracht van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendommen te Brussel naar het ontwerp van 1953 van architect René Dedeyne uit Torhout.


ID: 88250 | Bouwkundig element

Houtzagerij Vanhaelemeersch

Sijslostraat 126-128 (Oostkamp)
Bouw van het woonhuis nummer 128, éénlaagswoning getypeerd door het gemansardeerd zadeldak, en de achterliggende werkplaats in 1948. Eveneens in 1948 registreert het kadaster de ombouwing van de molen tot zagerij. Nummer 126 en nummer 128 worden uitgebreid met bijgebouwen na 1950. Achter nummer 126, dwars gelegen landgebouw; verankerde bruine baksteenbouw onder een aangepast half schilddak. Woning nummer 126 is verbouwd.


ID: 88259 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Sint-Elooisstraat 23 (Oostkamp)
Kleine woning, gebouwd in 1949. Oranje baksteenbouw onder een gemansardeerd samengesteld dak met mechanische pannen. Afgeschuinde hoektravee met inkom naar een oorspronkelijke winkelruimte, waarvan de grote winkelvensters zijn geritmeerd door als het ware gecanneleerde pijlers van kunststeen.


ID: 88263 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Sint-Elooisstraat 51 (Oostkamp)
Dubbel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte pannen, mogelijk met 19de-eeuwse kern maar met een gevel van 1959. Rechts van het woonhuis is een voormalig weverijgebouw bewaard dat dateert van 1920, doch mogelijk in de eerste linkertraveeën een oudere kern bewaart, opklimmend tot circa 1882. Hoge rondbogige niskapel.


ID: 88036 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godelieve

Sint-Godelievestraat (Oostkamp)
Parochiekerk van het gehucht Moerbrugge. Sobere, traditionele parochiekerk met invloeden van de art deco, gebouwd in 1933 naar de ontwerpplannen van architect Marcel Hocepied. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw zwaar beschadigd en moet de toren om veiligheidsredenen afgebroken worden. In 1951 wordt de toren heropgebouwd, drie meter hoger dan de vorige.


ID: 88041 | Bouwkundig element

Lapidarium

Sint-Pietersplein (Oostkamp)
In de tweede helft van de jaren 1970 beslist de gemeente om de graven van het voormalige kerkhof bij de Sint-Pieterskerk over te brengen naar een nieuw aangelegde begraafplaats aan de rand van de gemeente. Aanleiding was het plaatsgebrek op het kerkhof. Daarbij zijn enkele opmerkelijke grafzerken, geselecteerd op basis van de betekenis van de overledene, de symboliek of de typologie van de graven, en de muurgrafplaten afkomstig van de oude begraafplaatsen in de kerk in situ behouden en verzameld in een lapidarium.