Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87707 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met knotes

Kruisstraat (Oostrozebeke)
Pijlerkapel op een hoek van de lange, onverharde oprit leidend naar de hoeve "DE CRUYSPUT" (nummer 22) en door de bewoners circa 1982 opgericht. Bakstenen kapel onder zadeldakje, rondboognis met beeld van Maria. Geflankeerd door een es en begroeid met klimop.


ID: 87711 | Bouwkundig element

Roterij en vlasmagazijn

Kruisstraat 30 (Oostrozebeke)
Roterij en vlasmagazijn in fasen tot stand gekomen. Kadastergegevens vermelden circa 1947 de oprichting van een vlasfabriek in opdracht van vlashandelaars uit Oostrozebeke. In 1949 wordt de aanpalende vlasschuur toegevoegd, beide gebouwen worden circa 1957 als vlasfabriek samengevoegd en circa 1958 uitgebreid.


ID: 87715 | Bouwkundig element

Neerhof Goet van Nieuwenhove

Leegstraat 195 (Oostrozebeke)
Neerhof "Goet van Nieuwenhove", zie houten bord. Voormalig centrum van de heerlijkheid Nieuwenhove met omwald opperhof en neerhof. Nu blijft enkel nog het neerhof, met jaarsteen "1766" in de woning, bewaard.


ID: 87724 | Bouwkundig element

Historische hoeve Ten Daele

Meulebekesteenweg 15 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "Ten Daele", voormalig pachtgoed van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Deze abdij krijgt in 1186 het patronaatsrecht over Oostrozebeke en is eigenaar van de dorpskom. Na de Franse Revolutie komt het goed in handen van de familie van Outryve d'Ydewalle.


ID: 87728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met lindes

Molstenstraat (Oostrozebeke)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje (beton) bekroond met een betonnen kruis. Spitsboognis met beeld van Maria met Kind met eronder het opschrift. Beschaduwd door linde.


ID: 87732 | Bouwkundig element

Burgerhuis met werkplaats

Molstenstraat 62 (Oostrozebeke)
Vrijstaande burgerwoning met aanpalende werkplaats. Volgens het kadaster is het huis opgericht circa 1941 door een vlashandelaar uit Oostrozebeke die er circa 1968 de werkplaats aan toevoegt. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen).


ID: 87735 | Bouwkundig element

Complex van school, kapel en feestzaal

Molstenstraat 81-83 (Oostrozebeke)
Complex van school, kapel en feestzaal. Volgens het parochieboek van kanunnik Tanghe dateert de school van 1870. De kapel dateert van 1901, in 1908 wordt het schoolgebouw met een verdieping verhoogd, de recentere schoolvleugel en feestzaal zijn gebouwd in de jaren vóór of na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 87738 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

O.-L.-Vrouwestraat (Oostrozebeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gelegen op de zogenaamde "Olieberg", uitloper van de "Kalberg", op het einde van een landweggetje. Gebouwd in 1957, zie jaarsteen en gerestaureerd in 1987. Opgetrokken in bruine baksteen, onder zadeldak (zwarte pannen) met ijzeren kruis op de nok.


ID: 87740 | Bouwkundig element

Telefooncentrale van de Regie van Telegraaf en Telefoon

Palingstraat 5 (Oostrozebeke)
Telefooncentrale van de toenmalige "Regie van Telegraaf en Telefoon", volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1963. Bruine baksteenbouw op arduinen plint onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Bewaard schrijnwerk met stalen profielen, arduinen onderdorpels.


ID: 87743 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in nood

Papegaaistraat 71 (Oostrozebeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost in nood, gebouwd circa 1963 ter vervanging van een oudere kapel die staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Opgetrokken in granietsteen onder hoog, scherp zadeldak (zwarte kunstleien).