271 resultaten
ID: 88842 | Bouwkundig element
Sarkoheemstraat 2-4 (Jabbeke)
Voormalige "GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1871". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge). Onderwijzerswoning langs de straat, baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 88843 | Bouwkundig element
Sarkoheemstraat 11-13 (Jabbeke)
Samenstel van lage dorpswoningen, gelegen op een onverhard erf met ruime, omheinde voortuin, op de hoek met de Jabbekestraat. In twee aparte bouwfasen opgetrokken: nummer 11 werd gebouwd in 1847 ter vervanging van een oudere woning; in 1901 werd in opdracht van Frans Geldof, een plaatselijke rentenier, ten oosten aansluitend een tweede gelijkaardige woning opgetrokken.
ID: 88846 | Bouwkundig element
Sarkoheemstraat 21A-C (Jabbeke)
Samenstel van woningen, gebouwd in 1876. Sobere bruine baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 88847 | Bouwkundig element
Vedastusstraat 69 (Jabbeke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Vedastus, centraal gelegen in de kleine dorpskern. De kerk bestaat uit een historisch oostelijk gedeelte en een neogotische uitbreiding in aansluitende stijl met toren, twee westtraveeën en een sacristie door architect William Curtis Brangwyn (1839-1907). Opvallend in Zerkegem is dat alle straten in de zuidelijke helft van de gemeente straalsgewijs van bij de kerk vertrekken.
ID: 88849 | Bouwkundig element
Vedastusstraat 52 (Jabbeke)
Verzorgde burgerwoning, gebouwd circa 1910 voor de Zerkegemse landbouwer Pieter Cardon. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).
ID: 88851 | Bouwkundig element
de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.
ID: 88854 | Bouwkundig element
Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.
ID: 88856 | Bouwkundig / Landschappelijk element
de Manlaan 11-13 (Jabbeke)
Neoclassicistisch landhuis in park, grenzend aan de de Manlaan en de Zandstraat. Opgetrokken in 1939-1941 als "Santa Maria" naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge), in opdracht van Baron Jacques de Crombrugghe de Looringhe-van Caloen de Basseghem, een Brugs advocaat die zich in Varsenare kwam vestigen. Het ontwerp is geïnspireerd op het eind-19de-eeuwse classicistisch kasteel in het Oost-Vlaamse Wippelgem, dat sinds begin 20ste eeuw eigendom was van de familie de Crombrugghe de Looringhe.
ID: 88857 | Bouwkundig element
Gistelsteenweg 26-28 (Jabbeke)
Huizen, gebouwd in 1874 in opdracht van Alfred de Man op diens kasteeldomein "De Blauwe Toren" als uitbatingshoeves werden gebouwd. De twee woningen maken deel uit van een reeks van vier oorspronkelijk identieke woningen.
ID: 88858 | Bouwkundig element
Gistelsteenweg 39 (Jabbeke)
Rood bakstenen art-decovilla in tuin, gevat onder een groot, rood pannen mansardedak. De bouw van de woning is in 1933 geregistreerd in het kadaster.