271 resultaten
ID: 88898 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 65 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen, zoals het jaartal in de zijpuntgevel van het woonhuis vermeld, gebouwd in 1895. Oorspronkelijke bebouwing in donkerrode, verzorgde baksteenbouw onder pannen zadeldaken: woonhuis van vijf traveeën (nok parallel aan de straat), haaks aangebouwde lage stal en ten westen daarvan een klein losstaand volume, wellicht zomerkeuken.
ID: 88899 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 66 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op mooi ruim erf, gelegen ten westen van het Hof van Straten. De hoeve wordt in 1845 gebouwd in opdracht van Anselm van Caloen de Basseghem.
ID: 88901 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 74 (Jabbeke)
Woonhuis gelegen tegenover het station van Varsenare, daar opgetrokken circa 1920. Gele baksteenbouw van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 88902 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 76 (Jabbeke)
Voormalig haltegebouw van "VARSSENAERE", gebouwd in 1910 langs de lijn Brugge-Oostende, die op 28 augustus 1838 was ingehuldigd. Varsenare deed herhaalde aanvragen om een halte op de lijn te krijgen. Hieraan wordt tegemoet gekomen in 1887: vanaf dan doet een oude spoorwagen dienst als voorlopig stationsgebouw. In 1909 volgt een aanvraag voor een nieuw gebouw, dat voltooid werd op 23 oktober 1910. Ter gelegenheid daarvan wordt de Westernieuwweg tussen dorp en station omgedoopt tot Stationsstraat.
ID: 88823 | Bouwkundig element
Paddegatstraat 3 (Jabbeke)
Ronde rosmolen uit 1854, gelegen op het erf van een vroegere hoeve. Opgetrokken in gele baksteen onder zeszijdig pannen tentdak, met buitenwerks een diameter van zes meter. Aan de voorzijde is een ingang, aan de achterzijde drie luikopeningen.
ID: 88796 | Bouwkundig element
Vloethemveldstraat 5 (Jabbeke)
Voormalige boswachterswoning van het Vloethemveld, zogenaamd "De Vier-Eycken". De hoeve is opgenomen binnen de grenzen van het beschermde landschap "Vloethemveld".
ID: 88866 | Bouwkundig element
Hogeweg 7 (Jabbeke)
Teruggaand op de belangrijkste heerlijkheid langs de Noordbruggewech op en gedeeltelijk over de grens van Varsenare met Sint-Andries. De hoeve vormde het neerhof bij een vroeger opperhof met kasteel, met hoevegebouwen binnen een omwalling, die nu grotendeels gedempt is. De grachten om het opperhof in Sint-Andries zijn wel bewaard. Het boerenhuis is van het langgestrekte type, en bestaat uit een deels witgekalkte, gele baksteenbouw op gepekte plint, gevat onder pannen zadeldak. Ten zuiden, aansluitende paardenstal. Verder ten zuiden, schuur en stal onder een iets hoger zadeldak.
ID: 305827 | Landschappelijk element
Oude Dorpsweg (Jabbeke)
De bruine beuk is op 25 maart 1920 als vredesboom aangeplant en staat tussen het voormalig gemeentehuis en de kerk. De opgaande boom is met zijn omtrek van 350 cm, totale hoogte van 25 m en takvrije stam van 7 m beeldbepalend in het straatbeeld.
ID: 307993 | Landschappelijk element
Westernieuwweg 80 (Jabbeke)
Langs de straatkant werden bij de hoeve 't Croonken zes lindes geplant. De bomen zijn gekandelaard en van een linde is de top uitgebroken. De lindes flankeren de grote dwarsschuur met stallingen en werden specifiek aangeplant als bescherming tegen weer en wind.
ID: 88853 | Bouwkundig / Landschappelijk element
de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.