Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 307520 | Landschappelijk element

Noordede

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem (De Haan), Houtave, Zuienkerke (Zuienkerke)
De Noordede is één van de centrale afwateringskanalen in de watering van Blankenberge. Zijn ontstaan dateert uit de beginperiode van de indijking van de kustvlakte rond de 10de-11de eeuw. Inpoldering, bedijking en afwateringskanalen vormen een samenhangend geheel, want zonder indijking kon de mens het op zee gewonnen land niet intensief gaan bewerken en zonder een goed doordacht stelsel van afwateringskanalen kon hij het land niet tegen afstromend regenwater beschermen. Met een goede waterbeheersing stond of viel de landbouw in dit laag gelegen, natte poldergebied. Naast de Blankenbergse vaart vormde de Noordede de hoofdas in het afwateringssysteem. Een netwerk van kleinere waterwegen sloot erop aan. De hoofdwaterwegen zorgden voor de afvoer van het overtollige water naar zee (via de Blankenbergse vaart) of naar de getijdegeulen in Oostende in het geval van de Noordede.


ID: 209344 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koevoetveld 4 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime tuin met gazon. De bebouwing gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert een vergroting circa 1881. Enkele recente aanpassingen, onder meer bij de aangebouwde stalling en het toevoegen van dakkapellen. Witte, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209358 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lijsterstraat 2 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning, dwars op de straat georiënteerd, de bebouwing gaat al terug tot voor het opstellen van de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode.


ID: 209434 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Torhoutsesteenweg 80B (Zedelgem)
Achterin gelegen, gerenoveerde boerenarbeiderswoning toegankelijk via een aarden oprit. Volgens kadastrale mutatieschetsen gelegen in de wijk Leentjebrugge. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al een volume aangeduid. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode is een gelijkaardig volume te zien. In 1884 en 1902 registreert het kadaster telkens een vergroting aan de achterzijde. Laag dubbelhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 57958 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bakhuis

Oude Weg 3 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw zoals aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778. Ooorspronkelijk van het langgeveltype, haaks op de straat ingeplant. Boerenwoning opgevat als een verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak. Vooraan het erf bakhuis met oven, witgekalkt op gepekte plint.


ID: 29300 | Bouwkundig element

Stadswoning met poort

Genthof 36 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met een verankerde bakstenen tuitgevel onder zadeldak, met 18de-eeuws uitzicht, maar met vermoedelijk oude 16de- 17de-eeuwse kern. Links tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten en negblokken.


ID: 88142 | Bouwkundig element

Villa

Talieweg 4 (Oostkamp)
Hedendaagse villa volgens het kadaster daterend van 1973, naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries. Witgeschilderde, bakstenen villa gekenmerkt door soberheid en horizontaliteit. Langgerekt, strak volume met gesloten straatgevel; de villa volgt de glooiing van het landschap, waardoor een getrapte vorm ontstaat. Bij de bouw van de villa werd een bestaande bakstenen muur geïntegreerd.


ID: 209353 | Bouwkundig element

Hoeve Kruishillehof

Kruishillestraat 35 (Zedelgem)
Hoeve zogenaamd "Kruishillehof", zie het smeedijzeren toegangshekken. Op de Ferrariskaart (1770-1778) ligt ter hoogte van deze plaats, maar aan de straatkant, een site met drie gebouwen in een omhaagd perceel. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode afgebeeld als woonhuis met een landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) achterin gelegen in de wijk "Kruyshil" en vermeld als "Kruys-hille, hofstede". Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat "Kruys Helle Ferme". In 1892 registreert het kadaster een vergroting van het huis die al dertig jaar voordien werd doorgevoerd.


ID: 209354 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kruishillestraat 40 (Zedelgem)
Op de hoek met de Lijsterstraat. Staat op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1892 registreert het kadaster enkele dertig jaar eerder uitgevoerde uitbreidingen (onder meer bijbouwen stalling). Circa 1931 wordt achteraan nog een landgebouw toegevoegd. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en aflijnende tandlijst.


ID: 209339 | Bouwkundig element

Hoeve

Kezelbergstraat 16 (Zedelgem)
Gerenoveerde hoeve, achterin gelegen in een aangelegde tuin. De hoeve bestaat reeds vóór de opmaak van een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. Het woonhuis wordt circa 1852 afgebroken en vervangen door een nieuw ten zuiden van het toenmalige erf. De bijbehorende landgebouwen worden circa 1876 afgebroken. Smeedijzeren toegangshekken gevat in wit- en roodbeschilderde betonnen pijlers met in de rechter een rondboognis met beeld van Maria. Het woonhuis is witbepleisterd boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).