Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

271 resultaten


ID: 209361 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Loppemsestraat 4 (Zedelgem)
Lage dorpswoning, iets achterin gelegen en met omhaagde voortuin. Op de Ferarriskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing afgebeeld. Circa 1892 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken. Verankerde, bruine baksteenbouw.


ID: 307998 | Landschappelijk element

Moerstraat

Moerstraat (Zuienkerke)
De Moerstraat is een onverharde weg die de polder van Meetkerke doorkruist . De weg heeft een onregelmatig tracé en is langs weerszijden beplant met populieren, onder andere van het type Marilandica. De Moerstraat is aangelegd op een dijkje en volgt voor een deel het tracé van het 'Moerdycxken', de 17de-eeuwse aarden omringdijk.


ID: 209327 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Groenestraat 46 (Zedelgem)
Vrijstaand hoekhuis met de J. Vereeckestraat, volgens kadastergegevens daterend van circa 1939.


ID: 209343 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Klythoek 4 (Zedelgem)
Bijna op het einde van de doodlopende weg, gelegen in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek.


ID: 209335 | Bouwkundig element

Hoeve

Hollevoordestraat 18-20 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op een hoogte en met uitzicht op de Moubeekvallei, toegankelijk via een asfaltweg. Heden als tweewoonst opgedeeld.


ID: 209342 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen 't Klythof

Klythoek 1 (Zedelgem)
Smeedijzeren toegangshek gevat in witbeschilderde, betonnen pijlers. Het erf, met boomgaard in de oosthoek, is afgezoomd door een meidoornhaag. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak de kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode. De hoeve ligt op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "Baillus Hoek" op de wijk Baillieus Hoek. Volgens kadastergegevens dateert het bakhuis van circa 1863, vergrotingen van het woonhuis vinden plaats vóór 1881 en circa 1911. Woonhuis: verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gecementeerde gevels. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Stal ten westen van het erf onder zadeldak (mechanische pannen). De muuropeningen zijn gewijzigd, wellicht tijdens het interbellum. Bakhuisje ten zuiden van het erf en recente schuur.


ID: 209389 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schatting 59 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, bereikbaar via een geasfalteerde oprit.


ID: 29865 | Bouwkundig element

Huis Den Hert

Verversdijk 12 (Brugge)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel met enkelhuisopstand en uitzicht van circa 1655 als verbouwing van 16de-eeuws diephuis met houten gevel.


ID: 89182 | Bouwkundig element

Notariswoning

Bruggestraat 22 (Beernem)
Voormalige notaris- en burgemeesterswoning. Ingeplant in een ruime tuin aan de straat voorzien van een laag bakstenen muurtje, volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Centraal hoofdvolume gebouwd in 1876. In 1889 volgt een uitbreiding aan de oostzijde. In 1928 volgt een tweede vergroting en een opsplitsing in twee huizen. Vrijstaande woning met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel.


ID: 209289 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abdijhoek 7 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen, een weinig hoger gelegen aan een bocht en met uitzicht op de vallei van de Zabbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1870 de afbraak van de oude gebouwen en het optrekken van een nieuw boerenhuis Ruim, onverhard, gedeeltelijk begraasd erf met voorliggende weide. De oostzijde van het erf paalt aan de gemeentegrens met Loppem. Dubbelhuis in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Monumentale schuur met geïncorporeerde stalling. Zomerkeuken in gele baksteen onder breed, geknikt zadeldak.