Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

216 resultaten


ID: 130639 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom is centraal aangeplant op de recent heraangelegde dorpsplaats van Dentergem die zich zuidwaarts van de neogotische Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanuskerk (1854-1856) uitstrekt. De vrijheidsboom gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot het begin van de Belgische onafhankelijk (1830) en is als solitaire boom duidelijk beeldbepalend.


ID: 305880 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Ijzerlegerstraat, Koning Albertstraat (Diksmuide)
Op de hoek van de Ijzerlegerstraat en de Koning Albertstraat staat een jonge opgaande linde, naast de Sint-Rochuskapel. Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60e verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.


ID: 306179 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Balgerhoeke (Eeklo)
Op het plein in Balgerhoeke staat een vredesboom, aangeplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 2m86 en een totale hoogte van 19 m. De kroon is teruggesnoeid.


ID: 131631 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Erpedorp (Erpe-Mere)
Op het plein voor de Sint-Martinuskerk werd een jonge opgaande linde aangeplant als vrijheidsboom ter vervanging van een ouder exemplaar dat mogelijk al op de Ferrariskaart (1770-1778) ingetekend staat.


ID: 305828 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als vredesboom

Desteldonkdorp, Rechtstraat (Gent)
De paardenkastanje maakt deel uit van een beboomd plantsoen ten oosten van de kerk van Desteldonk. De boom staat centraal in het plantsoen, op een kruising van paden en werd in 1919 aangeplant als vredesboom.


ID: 301149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving

Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)
De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de halfverharde wegen Borluutpad en Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie met pastorietuin, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.


ID: 130876 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkdreef, Loofblommestraat (Gent)
Op de hoek van de Kerkdreef met de Loofblommestraat te Sint-Denijs-Westrem stond een monumentale zilverlinde. Volgens de uitbater van de herberg ‘t Zwaantje werd de boom aangeplant als vredesboom na de Eerste Wereldoorlog (vermoedelijk in 1921).


ID: 305826 | Landschappelijk element

Hemelboom als herdenkingsboom

Lindenlei (Gent)
De hemelboom staat centraal in het parkje langs de Lindenlei. De boom is aangeplant in 1988 als herdenkingsboom. Naast de boom bevindt zich een monument opgericht door de Joodse Gemeenschap van Gent. Het gedenkteken en de boom werden op 8 mei 1998 ingehuldigd ter nagedachtenis aan de Gentse slachtoffers van de Holocaust.


ID: 300258 | Landschappelijk element

Opgaande kastanje als vredesboom bij oorlogsmonument

Oostakkerdorp (Gent)
De opgaande witte paardenkastanje werd in 1920 aangeplant. De boom staat achter het natuurstenen oorlogsgedenkteken.


ID: 306482 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Paul Bergmansdreef (Gent)
Centraal in het Citadelpark in Gent, langs de Paul Bergmansdreef, staat er een jonge, opgaande koningslinde (Tilia (x) europaea 'Pallida). Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.